Oogst Australië geen invloed op rijstprijs

De rijstproductie in Australië is ingestort. De boeren halen dit jaar maar zo’n drie procent van de oogst binnen die in jaren met normale regenval van de akkers wordt gehaald....

‘In 2001 oogsten de boeren ruim 600 duizend ton rijst’, zegt directeur Gary Helou van Sunrice, de firma die de rijst van de boeren inkoopt en afzet in Australië en de wereld. ‘Dit jaar is dat maar 18 duizend ton’, klinkt het berustend. De export zal instorten, verwachten de rijstexperts. Niet onmiddellijk, want er is nog wat voorraad. ‘In de goede jaren aten dagelijks 40 miljoen mensen wereldwijd van onze rijst’, zegt Helou.

Hij gelooft niet dat de misoogst in Australië de prijs op de wereldmarkt ingrijpend beïnvloedt. ‘Natuurlijk er is een invloed, maar uiteindelijk is Australië een kleine speler in de rijstmarkt.’

Volgens Helou zijn exportbeperkingen die China en India, twee grote rijstproducenten, hebben opgelegd om de eigen bevolking te kunnen voerden, veel belangrijker. Ook het inzaaien van gewassen om biobrandstoffen te maken, is van veel groter belang.

Suggesties, onder andere uit de Verenigde Staten, dat de misoogst in Australië mede verantwoordelijk is voor de voedselrellen door de hoge rijstprijzen, verwerpt Helou met kracht. Maar dat het in eigen land er slecht voorstaat, ontkent de rijstbaas niet. ‘We hebben drie grote rijstfabrieken in de regio. Daarvan hebben we er twee tijdelijk moeten sluiten. Eentje is nog actief om het beetje rijst dat er is, te verwerken.’

Rijst in Australië is een marginaal product. Er wordt een bepaalde variëteit verbouwd in het binnenland van Nieuw-Zuid-Wales, de staat waarvan Sydney de hoofdstad is. De teelt begon daar in het begin van de vorige eeuw toen grote irrigatiewerken gereed kwamen. De oogst van 2008 is de slechtste ooit.

Niet alleen rijst heeft te maken met stijgende prijzen, ook tarwe is het laatste jaar fors duurder geworden. Op de markt voor rijst is Australië een relatief kleine speler, dat geldt niet voor tarwe. Ook voor dat gewas speelt de droogte een rol, maar tarwe wordt op veel plaatsen in het land verbouwd.

In sommige delen van het land heeft het de afgelopen maanden hard geregend en daar verwachten de boeren een topoogst. Gezien de hoge prijzen daarvan wordt het voor deze boeren een goed jaar.

Grondstoffenexpert Luke Chandler van de Rabobank in Sydney verwacht niet dat de tarweprijs hoog blijft. ‘De oogst in het noordelijk halfrond ziet er prima uit, hier zijn de verwachtingen ook goed. Ik verwacht dat de prijs van tarwe de komende maanden gaat dalen’, meent Chandler. Over de prijs van rijst is hij minder zeker, ook al omdat dit product niet zo van belang is voor Australië. Maar net als Helou verwacht hij niet dat de droogte in Australië veel invloed heeft op de wereldprijs van rijst.

Rijstdeskundigen in de regio zien dat anders. ‘Voor het type rijst dat Australië voornamelijk verbouwt, ‘middle grain’, zijn niet zoveel exporteurs’, zegt John Lacey verbonden aan het Yanco Landbouwkundig instituut, midden in de rijststreek. ‘Behalve Australië, exporteren Californië en Egypte dit type rijst, dat wordt gebruikt voor risotto en sushi. Dus als de export hier in Australië wegvalt, heeft dat invloed op de prijs van die rijstvariëteit.’ De droogte heeft geen invloed op de wereldprijs van de meest verhandelde rijst, ‘long grain’, meent hij.

Voor de regio heeft de droogte en het uitblijven van rijstoogst wel grote gevolgen. ‘Boeren gaan andere gewassen verbouwen’, zegt Lacey. ‘Diversificatie is de enige redding.’

Voor de rijst kan dat desastreus uitpakken. Sommige boeren kiezen voor druiven, een gewas dat met minder water toe kan en meer oplevert dan rijst. Op die percelen kan dan geen rijst meer worden verbouwd, dus de rijstoogst Down Under kan laag blijven ook als het weer gaat regenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden