Onzekerheid op beurs door Katrina

Doordat de olieprijzen daalden, toonde de Dow Jones aanvankelijk een lichte stijging. Tien minuten na opening stond de Dow-Jonesindex 8,6 punten hoger op 10.468,23....

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

De daling van de olieprijs werd ingezet door de aankondiging van het International Energy Agency (IEA) om voorraden brandstof vrij te geven. Dat zou voor de tweede keer zijn in het 31-jarig bestaan van het IEA. De eerste keer was tijdens de Golfoorlog, in 1991. Het energie-agentschap, een groep van 26 geïndustrialiseerde landen die bij crises zoals in de VS in actie kan komen, stelde vrijdag voor om de bij haar aangesloten landen de komende dertig dagen reserves te laten aanspreken met twee miljoen vaten olie per dag. Ongeveer de helft daarvan komt uit Europa.

Hoewel de aanvoer van benzine in de Verenigde Staten na de verwoestende orkaan Katrina problematisch is, verlichtte de beslissing van de IEA de druk op de beurs enigszins. Toch kostte de onzekerheid Wall Street punten: de index sloot 12,26 punten lager op 10447,37. De Nasdaq sloot 6,83 punten lager op 2141,07 punten.

Cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt vielen tegen. Vrijdag maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat er in de maand augustus 169 duizend banen zijn bijgekomen. Analisten echter hadden een raming gemaakt voor 197 duizend nieuwe arbeidsplaatsen.

De werkloosheid in de VS zakte in augustus naar 4,9 procent van de beroepsbevolking, het laagste percentage sinds augustus 2001. Gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt geven doorgaans een duidelijk signaal over de economie van in de VS.

Grootste daler in de Dow Jones vrijdag was Boeing. De ruim achttienduizend medewerkers van de vliegtuigbouwer besloten in staking te gaan na een conflict over arbeidsvoorwaarden. Hierdoor is de productie stil komen te liggen, precies wat Boeing-topman Alan Mulally vreesde. Eerder had hij verklaard dat een staking vernietigend zou zijn. Het zou Boeing en zijn klanten gedurende vele jaren schaden. Het aandeel daalde vrijdag 1,77 dollar, naar 64,22 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden