Onzekere tijden voor de klanten

Ook bij de IJslandse bank Icesave heeft De Nederlandsche Bank de noodregeling van stal gehaald.

DSB Bank lijkt de eerste grote volledig Nederlandse consumentenbank waar de toezichthouder de noodregeling toepast.

Wat is de noodregeling?

Als een bank volgens De Nederlandsche Bank (DNB) niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en het er ook niet naar uitziet dat de financiële instelling er weer bovenop komt, vraagt DNB de noodregeling aan bij de rechtbank. Deze regeling, onderdeel van de Wet Financieel Toezicht, is te vergelijken met surseance van betaling bij andere bedrijven die in financiële problemen zijn geraakt. De situatie wordt bevroren zodat bewindvoerders die zijn aangesteld door DNB de zaken verder kunnen afwikkelen.

Wordt de noodregeling vaker van stal gehaald?

Ja, het bekendste recente voorbeeld is de IJslandse bank Icesave. Ook daar greep DNB naar dit uiterste middel. De directie en het personeel werden weggestuurd, de site ging op zwart en bewindvoerders van DNB namen de leiding over.

Zijn spaarders hun geld kwijt?

Nee, spaarders vallen onder het depositogarantiestelsel. Dat garandeert tot 100.000 euro spaartegoeden bij een bank die omvalt. Wie meer geld bij DSB heeft gestald, moet afwachten hoe het verder loopt. Het is goed denkbaar dat andere banken de spaarportefeuille van DSB overnemen. Als de DSB echt failliet gaat, hangt het af van de afwikkeling van het faillissement of spaarders die meer dan een ton hadden staan ook het meerdere of een deel daarvan zullen terugkrijgen. Spaarders die bij Icesave meer dan een ton hadden staan op hun spaarrekening, zitten nog steeds achter hun geld aan.

Hoeven klanten van DSB hun hypotheekrente of de rente op hun kredieten niet meer te betalen?

Nee, de schuld blijft bestaan en zal vermoedelijk naar een andere bank verhuizen. Het is ook mogelijk dat de schulden bij een of andere doorstart van DSB blijven. Voor klanten die het water aan de lippen staat, breken onzekere tijden aan. Zo is het de vraag hoe nieuwe eigenaars omgaan met het afgelopen week gesloten akkoord met een van de belangenclubs.

Speelt AZ volgende week nog met DSB op de shirts?

Het merk DSB zal waarschijnlijk verdwijnen, dus de dagen dat de AZ-spelers met de initialen van hun grote sponsor rondlopen, zijn geteld. Ook de DSB-schaatsploeg en het Museum voor Realisme in Spanbroek zullen zich zorgen maken over de toekomst.

DSB (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.