Onvermoeibaar in zijn reddingspogingen

Zonder hem had Imtech allang niet meer bestaan. Maar zelfs met zijn enorme inzet lijkt hij te moeten buigen voor de ellende bij Imtech.

null Beeld Nederlandse Freelancers
Beeld Nederlandse Freelancers

Toen Gerard van de Aast in januari 2013 toetrad tot de raad van bestuur bij Koninklijke Imtech had hij het zich heel anders voorgesteld. Hij zou rustig kennismaken met een bedrijf dat altijd de wind mee had gehad. Maar binnen een paar weken barstte een orkaan los en stond hij aan het roer.

Bouwkundige Gerard van de Aast (58) werkte zich na een carrière bij enkele ict-bedrijven in 2001 op tot lid en later voorzitter van het bestuur van het uitgeefconcern Reed Elsevier. In 2008 stapte hij over naar bouwreus Volker-Wessels. Als man met een liefde voor de bouw en ervaring met beursgenoteerde ondernemingen moest hij de terugkeer op het Damrak voorbereiden.

Maar door de diepe crisis in de bouw bleef die beursgang steeds uit. In 2012 besloot miljardair Dik Wessels medeaandeelhouder CVC uit te kopen en van Volker-Wessels weer een familiebedrijf te maken. Dat was voor Van de Aast tijd om op zoek te gaan naar een andere baan.

Bijzonder werk

Hij greep de kans om 'mister Imtech' René van der Bruggen op te volgen. Gedurende drie maanden zou hij zich als lid van de raad van bestuur inwerken. Maar al binnen enkele weken moest hij al een persconferentie geven over boekhoudfraude in Polen. De financieel directeur was inmiddels opgestapt en Van der Bruggen op een zijspoor gezet. Samen met de nieuwe financiële man Hans Turkesteen, die eerder bij Stork de financiën op orde bracht, moest Van de Aast het concern overeind zien te houden.

De twee bestuurders hebben afgelopen jaren bijzonder werk geleverd, zeggen analisten. Zonder hen was het bedrijf allang naar de vaantjes geweest. Onvermoeibaar bleven zij in gesprek met financiers in Amsterdam, Londen en Frankfurt. Steeds wisten zij de tientallen financiers ervan te overtuigen dat er nog een toekomst was voor Imtech.

Aandeelhouders

Ook met aandeelhouders bleef Van de Aast constant in gesprek. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was woedend over het mismanagement bij Imtech en accountant KPMG. Al die jaren hebben zij signalen van fraude gemist of zelfs genegeerd, stelde de VEB. Om een jarenlange juridische strijd te voorkomen schikte hij het conflict. 'We moeten vooruitkijken', hield hij aandeelhouders steevast voor.

Voor zichzelf kijkt Van de Aast eveneens vooruit. Te ver, misschien wel. Op 1 januari 2016 wil hij na drie afmattende jaren aftreden en voorzitter worden van de raad van commissarissen. Oud-Gasuniebaas Paul van Gelder staat klaar om hem op te volgen, deelde Imtech in mei mee. In het licht van de huidige situatie lijkt dat erg voorbarig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden