Ontwerp AOW-wet: leeftijd niet met 2 jaar ineens verhoogd

Doorwerken wordt vanaf 2013 beloond met een hogere uitkering en de AOW-leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting. Dit zal worden afgerond op een heel jaar als de leeftijdstijging dit rechtvaardigt, om het niet onnodig te compliceren.

Minister Henk Kamp.Beeld anp

Het maximum staat op een stijging van 1 jaar ineens, om geen schokkende stijging te veroorzaken. De AOW-leeftijd kan dus straks niet in één keer met twee jaar omhoog, omdat de gemiddelde levensverwachting zo hard is gestegen.

Voorontwerp

Dat blijkt uit een voorontwerp van wetgeving voor de AOW, dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vandaag naar de Kamer heeft gestuurd, om het pensioenakkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging uit te voeren. In dit akkoord is afgesproken dat na de verhoging van de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar er een koppeling komt met de stijgende levensverwachting. Dat zou betekenen dat de pensioenleeftijd in 2025 verder stijgt naar 67 jaar.

Het plan van Kamp is om straks elke vijf jaar te meten hoeveel langer Nederlanders gemiddeld leven bij het bepalen van de pensioenleeftijd. De AOW- en pensioenrichtleeftijd worden gekoppeld aan de levensverwachting; tezamen met een verhoging van het AOW-pensioen en de mogelijkheid het AOW-pensioen flexibel op te nemen leidt dit tot een nieuwe balans tussen AOW en aanvullend pensioen.

Hogere uitkering
Ook bleek uit het voorontwerp dat doorwerken al vanaf 2013 beloond met een hogere uitkering voordat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar gaat. Voor elk jaar dat mensen langer aan de slag zijn, wordt de AOW-uitkering 6,5 procent verhoogd. Mensen die doorwerken kunnen zo hun AOW maximaal vijf jaar uitstellen.

De Tweede Kamer neemt het voorontwerp volgende week mee bij behandeling van eerder ingediende plannen over verhoging van de AOW-leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden