Ontsnapte zalm temt zijn wilde vriendjes

Sinds zalm wordt verkocht in rolletjes, mootjes, filets, sushi's, burgers, op broodjes en als tournedos, is het van exclusief visgerecht in ordinair volksvoedsel veranderd....

De zalmberg, die voornamelijk in Noorse, Australische en Chileensewateren drijft, bestaat uit gekweekte vissen wier omstandigheden in nietsonderdoen voor de klassieke bio-industrie. Gelukkig, zeggen topkoks,vegetariërs en de milieubeweging, bestaat er nog zoiets als wilde zalm.

Die wilde zalm is net zo wild als de gekweekte, maar is nietgeïnjecteerd met een cocktail van antibiotica tegen ziektes, en kreeg geenanaesthesie toegediend ter pijnbestrijding bij het strippen van devrouwtjes die kuit dragen.

Edoch!

Deze onderwaterbio-industrie mag dan weinig discussie oproepen wegensde lage aaibaarheidsfactor van vissen, de discussie over de vraag ofvermenging van deze gekweekte vissoort met zijn wilde soortgenoten dezalmstand niet verpest, woedt heviger dan ooit.

Ontsnapten bij Marine Harvest, de grootste viskweker ter wereld, inNoorwegen onlangs meer dan driehonderdduizend zalmen na een hevige stormdie een kweekbassin beschadigde, deze week koos honderd ton aan prijzigebarramundi, een baarsachtige vis, de vrijheid, nadat een zeecontainerlosschoot.

Marine Harvest, het gezamenlijke bedrijf van het Amersfoortse bedrijfNutreco en het Noorse Stolt-Nielsen, schat dat ongeveer 35 duizendbarramundi - met een totale waarde van ruim driehonderdduizend euro - inAustralië de weg vonden naar open zee.

Wat doen vissen in de open zee? Die verleiden hun soortgenoten enbrengen jonge visjes voort. Visjes die noch gekweekt, noch helemaalnatuurlijk zijn. Deze jonkies belanden uiteindelijk, als ze pech hebben,op de borden in driesterrenrestaurants die beweren dat ze wilde visverkopen.

Maar niet alleen deze nakomelingen treft dit lot: lokale vissers (vanwilde vis!) zagen na de ontsnapping onmiddellijk hun kans schoon. In hunnetten belandden duizenden gekweekte vissen waarin Marine Harvest veel gelden antibiotica heeft gestopt.

'Ze zwaaiden naar ons met een glimlach van oor tot oor', zei directeurCraig Foster van Marine Harvest dinsdag over deze vissers, tegen eenverslaggever van de Australische radiozender ABC.

Voor de echte liefhebbers van wilde vis die zalm en barramundi nu omprincipiële redenen gaan weigeren, is er weinig hoop: Marine Harvestkweekt ook kabeljauw, heilbot, steur, tilapia en yellowtail. Het bedrijfbeweert dat in principe elke vis te kweken is.

En elke vis die de vrijheid ruikt, zal die proberen tegemoet te zwemmen.Dus: de dure vis in uw favoriete restaurant had u evengoed in de supermarktkunnen kopen, om hem thuis op de barbecue te bakken, smoren, grillen ofpocheren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden