Ontslagen bankiers komen moeilijk weer aan het werk

Ondanks een forse winststijging schrapt ABN Amro de komende jaren opnieuw banen, dit keer 1.500 voltijdsfuncties. Ontslagen bankiers blijken maar moeilijk nieuw werk te vinden.

ABN Amro voert zijn bezuinigingen verder op en verwacht dat daarbij nog eens 1.500 banen verloren gaan. Beeld anp
ABN Amro voert zijn bezuinigingen verder op en verwacht dat daarbij nog eens 1.500 banen verloren gaan.Beeld anp

De bank kondigde de ontslagen woensdagochtend aan bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers. Eerder werd al bekend dat bij ondersteunende diensten, van catering tot risicomanagement, maximaal 1.375 arbeidsplaatsen verdwijnen. Nu wordt ook de rest van de bank geschoren.

Waar de ontslagen precies gaan vallen, kan de bank niet zeggen. Volgens scheidend bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gaat het vooral om de 'wat minder geschoolde werknemers'. Van de 26.500 banen die ABN Amro afgelopen jaar nog telde, zullen er in 2020 nog 23.000 over zijn. Dat is een daling van 13 procent, waarbij vooral externe krachten hard worden getroffen. Het is de zoveelste ontslaggolf bij de bank. Tussen 2010 en 2015 verdween ook al 15 procent van het personeelsbestand.

Voor de wind

De aankondiging komt op een tijdstip dat het de genationaliseerde bank voor de wind gaat. De nettowinst liep in het derde kwartaal op naar 607 miljoen euro, een stijging van 19 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De bank heeft weinig last meer van wanbetalers. De kredietverlening aan het MKB trekt fors aan, en met een marktaandeel van 23 procent is ABN koploper in de Nederlandse hypotheekmarkt. 'We beseffen dat het wrang aanvoelt dat juist als het economisch beter gaat en wij mooie winstcijfers noteren, mensen worden ontslagen', zegt Zalm. 'Maar we vinden dat je het dak moet repareren als de zon schijnt.'

De drie grote Nederlandse banken zijn op dit moment verwikkeld in een race om zo veel mogelijk kosten te besparen. Ook ING (7000 banen wereldwijd) en Rabobank (9000) kondigden het voorbije jaar massaontslagen aan. Het resultaat is dat de werkgelegenheid bij de banken de afgelopen jaren is ingestort. Sinds crisisjaar 2008 verdween één op de vijf banen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Zandloper

De bank van de toekomst lijkt volgens het UWV qua opleidingsniveau steeds meer op een zandloper. 'Aan de 'onderkant' zijn 'handen' nodig', schrijft de uitkeringsinstantie in een publicatie. 'Aan de 'bovenkant' zijn extra mensen nodig voor controle en toezicht.'

Daarnaast biedt de digitalisering kansen aan hoogopgeleide IT'ers. Toch zijn ook mensen met een HBO- of universitaire opleiding niet zeker van hun baan. Onder de mensen die zich bij het UWV melden zijn baliemedewerkers, administratief personeel, maar net zo goed veel financieel adviseurs.

Staat brengt nieuwe aandelen naar beurs

Voor het eerst sinds de beursgang, bijna op de kop af één jaar geleden, verkoopt de Nederlandse staat een nieuw pakket aandelen ABN Amro. Dat maakte NFLI, de stichting die de aandelen beheert, woensdagavond bekend.

Het gaat om 7 procent van het totale aandelenkapitaal. Daarmee daalt het staatsaandeel in de genationaliseerde bank tot 70 procent. Hoeveel geld de Nederlandse overheid hiermee verdient, is nog niet bekend. Het aandeel ABN Amro daalde met 4 procent fors op de beurs.

Eenmaal ontslagen, komen de bankiers maar moeilijk weer aan het werk. De uitstroom uit de WW is uitzonderlijk laag: slechts 38 procent vindt binnen een jaar een nieuwe baan. Bij andere beroepen, zoals in de bouw, ligt dat percentage veel hoger: meer dan 70 procent.

Slechts een kleine minderheid keert terug in de financiële wereld. 'Vooral ontslagen MBO'ers laten de sector achter zich', merkt arbeidsmarktspecialist Rob Witjes van het UWV op. 'Zij zoeken elders werk, bijvoorbeeld bij de klantenservice van een niet-financieel bedrijf. De echte, hoger opgeleide specialisten blijven in de financiële wereld. Maar dan vaker als zelfstandig adviseur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden