Ontslag en loonkorting: dit zijn de drastische maatregelen die de NS neemt na heftig personeelsprotest

De NS neemt drastische maatregelen tegen de machinisten en conducteurs die het spoor rond Amsterdam Centraal afgelopen zomer hevig ontregelden. Eén machinist wordt ontslagen, terwijl 26 machinisten en conducteurs een officiële waarschuwing hebben kregen. Het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK), dat de actie organiseerde, is woedend en verklaart de NS de oorlog.

AMK-woordvoerder Dick van der Meulen tijdens een werkoverleg in januari op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Beeld anp

Op vrijdag 7 juli jongstleden leidde een protestactie van het AMK tot grote onrust rond Amsterdam Centraal. Na afloop van een werkoverleg besloten de aangesloten conducteurs en machinisten meerdere treinen in te stappen en aan de noodrem te trekken. Ook dreigden zij op het spoor te springen om de treinen te hinderen. Tussen 17.15 en 18.30 uur konden 75 treinen het station daardoor niet in- en uitrijden. Zo'n 20.000 treinreizigers ondervonden hinder van de onaangekondigde ordeverstoring, schat de NS.

'Wij trekken de grens als de orde en veiligheid door acties in het gedrang komt', zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze. De spoorvervoerder ontslaat daarom 1 machinist en geeft 26 machinisten en conducteurs een officiële waarschuwing. Van 16 andere NS-werknemers is het loon gekort. 'Zij hebben niet gewerkt tijdens de actie en krijgen dus minder uitbetaald', verklaart Kroeze. Anders dan andere media berichten hebben deze werknemers volgens hem echter geen officiële waarschuwing gekregen.

Waarom één machinist de laan wordt uitgestuurd, wil de NS-woordvoerder niet zeggen. 'De juridische ontslagprocedure loopt nog.' Volgens de AMK ziet de NS deze persoon als de bedenker van de actie. 'Deze machinist uit Amsterdam was die dag de woordvoerder, zei AMK'er Dick van der Meulen vanmorgen op NPO Radio 1. 'De NS zegt: jij bent de leider van dit clubje, dus we gaan jou nu ontslaan.'

'Kil beleid'

De AMK ontregelde het spoor onder andere vanwege 'het kille beleid van het management van de NS', aldus Van der Meulen. De conducteurs en machinisten voelen zich niet gehoord. Hij bevestigde het voorval van 7 juli. 'Door de grote onrust zette de NS de treinen even stil. Er is dus wel last geweest voor de reizigers. Maar goed, zo werkt dat als je actie wil voeren. Dan zijn de reizigers daar altijd de dupe van.'

Op Facebook is de toon van de AMK beduidend harder. 'Sfeerverziekend en NS-onwaardig!', schreef het kleine collectief over de actie. Eerder spiegelde de AMK zich al aan het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. De NS wordt op zijn beurt van Stasi-praktijken beticht. Een AMK-petitie om de maatregelen tegen de bestrafte conducteurs en machinisten terug te draaien, is tot nu toe 208 keer ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden