Ontmoet 'Bitcoin Jesus', de bitcoin-miljonair die vreest voor zijn leven

Hij werd multimiljonair door vanaf het begin al zijn geld in de bitcoin-business te investeren. Maar vandaag zit hij ergens op de Cariben, uit schrik dat de Amerikaanse overheid hem wil oppakken, laten verdwijnen, of erger nog, dat hij vermoord zal worden. Maak kennis met Roger Ver of 'Bitcoin Jesus'.

Tommy Thijs
null Beeld belga
Beeld belga

Een bitcoin-evangelist wordt hij ook wel eens genoemd, Roger Ver, de ondernemer die in 2011 een van de eerste was die de virtuele munt aanvaardde als betaalmiddel in zijn bedrijf Memory Dealers, een verdeler van computeronderdelen. Ver, ondernemer pur sang en al dollarmiljonair, werd toen ook bitcoinmiljonair, dankzij zijn investering van 25.000 dollar in de munt. 'Een bitcoin kostte toen ongeveer 2 dollar', vertelt Ver via Skype aan de nieuwswebsite Salon. Slechts een paar maanden later schommelde de prijs rond de 30 dollar. Reken de winst maar uit.

In tussentijd bleef Ver investeren in alles wat ook maar in de verste verte met bitcoin te maken had of heeft, passeerde de munt de grens van 1.000 dollar, om na alle recente ontwikkelingen zoals de crash van de beurs Mt. Gox terug te zakken tot ongeveer 630 dollar vandaag. Nog steeds een mooie investering dus.

Libertair
Ver verwierf vorig jaar bekendheid toen hij met 1.000 bitcoin (toen een miljoen dollar) het grootste bedrag in de munteenheid ooit weggaf aan het goede doel. Het geld ging naar de EEF, de Foundation for Economic Education, een libertaire organisatie die tegen sociale zekerheid en minimumlonen is. Het past bij Vers eigen libertaire filosofie: 'Als er geen slachtoffer is, is het geen misdaad'.

Roger Ver Beeld rv
Roger VerBeeld rv

Want Amerikaan, dat wil hij niet meer zijn. Uit angst. Angst voor en wantrouwen tegenover de overheid en complotten zit de ondernemer Ver diep ingebakken. Hij is een notoir libertair die vindt dat de overheid zich niet moet inlaten met economie. Vandaar ook zijn interesse in bitcoin. 'Ik hoorde er voor het eerst over in een podcast aan de ontbijttafel in februari 2011. Het overviel me. Ik kwam een week mijn huis niet uit, liet maaltijden leveren, sliep twee uur per nacht omdat ik er alles over wilde weten.' Na een week bracht een vriend hem naar het ziekenhuis, compleet uitgeput. Maar met een duidelijke - en positieve - missie.

Voluntarist
'Ik noem mezelf een 'voluntarist'. Ik denk dat elke menselijke interactie op vrijwillige basis moet gebeuren. De bitcoin maakt van de wereld een betere plaats: vrije transacties tussen vredevolle mensen over de hele wereld. Fantastisch toch?' Ver gebruikt de bitcoin dagelijks: 'Hotelrekeningen, vliegtuigtickets, de kapper, alles.'

Over de crash van de koers van de bitcoin maakt Ver zich - in tegenstelling tot veel van zijn volgelingen die nu ontgoocheld zijn in hem - geen zorgen. 'Over vijf jaar ligt 100.000 dollar voor 1 bitcoin binnen de mogelijkheden. Ik zeg niet dat het zal gebeuren, maar het is wel degelijjk mogelijk.' Zijn verlies van ongeveer 1 miljoen dollar bij de crash neemt hij er wel bij.

'Bitcoin verandert de wereld'
'Want bitcoin', zegt Ver, 'verandert de wereld. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de wereld dat iemand geld kan versturen of ontvangen naar iemand anders op de wereld zonder enige toestemming van een bank of overheid. En de enige manier om dit nog te stoppen kan enkel door het internet af te sluiten.'

Maar niet iedereen deelt die visie dus. 'Waarschijnlijk word ik niet vermoord, maar ik heb wel schrik om naar de gevangenis te gaan voor een verzonnen misdrijf waarbij er geen enkel slachtoffer is. Als de FBI je echt wilt, dan krijgen ze je ook. Hopelijk focussen ze op andere dingen dan op mij.' Daarom blijft Ver zijn schuilplaats verborgen houden. Het enige wat we weten is dat de zon er schijnt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden