Analyse

Ontevreden beleggers welkome steun Boskalis

In zijn eentje zal het Boskalis niet lukken het onwillige Fugro aan de haak te slaan.

Beeld EPA

Het wordt nog spannend voor Fugro, de geplaagde bodemonderzoeker uit Leidschendam. Vandaag verschijnen de kwartaalcijfers, maar in de financiële wereld kijkt men vooral uit naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering morgen. Daar treft Fugro opnieuw zijn tegenstander, de Papendrechtse baggeraar Boskalis. Het aan de AEX genoteerde bedrijf heeft een kwart van de aandelen opgekocht en lijkt uit op een overname. De jager kan de vergadering gebruiken om andere beleggers tegen zijn prooi op te zetten.

Kat-en-muisspel

Grijpt bestuursvoorzitter Peter Berdowski zelf naar de microfoon? Of stuurt hij weer zijn juristen? De ervaring leert dat de baggeraars geen kans onverlet laten om druk uit te oefenen op de ingenieurs of voor verwarring te zaaien. De aandeelhoudersvergadering is daar het podium voor. Het hele jaar moeten beleggers het doen met persberichten, kwartaalreportages of interviews in kranten, maar op deze dag kunnen ze zelf kritische vragen stellen, die Fugro moet beantwoorden.

De vergadering vormt het voorlopige hoogtepunt in een kat-en-muisspel dat vorig jaar november begon toen Boskalis voor het eerst ongevraagd aandelen Fugro kocht, op een moment dat de koers op een dieptepunt lag. Sindsdien heeft het bedrijf tot drie keer toe aandelen bijgekocht en nadert het de grens waarbij het een bod moet uitbrengen. Boskalis lijkt dat nog af te tasten en moet veel omzichtiger te werk gaan dan bij de eerdere overnames in de afgelopen jaren, zoals van het sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale of Dockwise. Toen deed het bedrijf al heel snel een bod.

Beschermd bedrijf

Dat Berdowski zijn kaarten nog niet op tafel legt, heeft een reden. Fugro mag er minder goed voor staan, het is wel een van de best beschermde bedrijven op de beurs. Bestuursvoorzitter Paul van Riel beschikt over drie zogeheten beschermingsmuren om Boskalis buiten de deur te houden. Hij kan het simpelweg zijn stemrecht ontnemen, omdat de aandelen gecertificeerd zijn. Daarnaast kan de topman een bevriende stichting preferente aandelen laten uitgeven, hetzelfde mechanisme waarmee KPN twee jaar geleden de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim buiten de deur hield.

Tot slot beschikt Van Riel over invloedrijke vrienden op de Antillen, verenigd in de zogeheten Stichting Continuïteit Fugro. Deze entiteit heeft een zogeheten koopoptie op de aandelen van twee dochterbedrijven van Fugro. Mocht Boskalis een bod doen, dan kan de stichting de optie uitoefenen en tijdelijk het eigendom verwerven van alle schepen, vrachtauto's en andere bezittingen. Zet Boskalis zijn bod op het moederbedrijf door, dan koopt de onderneming dus een lege huls.

Kort geding

De baggeraar probeert de stichting op Curaçao daarom te ontmantelen. Het beursbedrijf heeft voorafgaande aan de aandeelhoudersvergadering al een poging gedaan om de 'duistere constructie' ter stemming op de agenda te krijgen. Fugro weigerde, waarna Boskalis een kort geding aanspande. Hoewel Boskalis dat heeft verloren, probeert de belager alsnog in hoger beroep de zaak te winnen. Dat zal voor de agenda morgen geen verschil maken, maar is reden te meer om alvast steun te vergaren bij andere beleggers tegen de Antilliaanse beschermingsmuur.

De baggeraar zal daar weinig moeite voor hoeven doen. De koers van het aandeel is het laatste jaar onderuitgegaan na de drie winstwaarschuwingen. Bovendien klagen aandeelhouders, zoals die verenigd in de VEB, al langer over de geslotenheid van Fugro. Ze willen dat de ingenieurs bijvoorbeeld de overeenkomst overhandigen waarin de voorwaarden staan waaronder de Antilliaanse stichting de bewuste koopoptie kan uitoefenen. Alleen op die manier zijn ze er gerust op dat hun belegging niet van de ene op andere dag waardeloos wordt. Het verzoek om openheid gaat Van Riel te ver. 'We zetten evenmin een koopcontract van klanten op het internet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden