'Ons hout komt niet uit tropisch regenwoud'

De bossen waar onze biomassa vandaan komt, moeten duurzaam worden beheerd. Hoe controleer je dat? 'In het buitenland wordt met interesse naar ons gekeken', zegt Frans Rooijers.

Boomstronken in de jungle van Borneo.Beeld ANP

Vergeet de beelden van kaalgekapte tropische bossen, zegt ir. Frans Rooijers, directeur van onderzoeksbureau CE Delft en voorzitter van de werkgroep die milieuclubs en energiebedrijven op één lijn moet zien te krijgen over biomassa. Het hout dat in Nederland wordt opgestookt om elektriciteit op te wekken, komt in elk geval niet uit ongerept regenwoud.

'Bijna alles komt uit het zuidoosten van Noord-Amerika. Niet al die bossen zijn al fatsoenlijk gecertificeerd. Sommige trouwens wel. Maar ze worden nergens verwoest, en er is geen sprake van ongecontroleerde kaalkap zoals we die kennen uit tropische gebieden. We moeten ons realiseren dat die bossen in beschaafde landen liggen waar partijen bestaan die ervoor zorgen dat er geen rare dingen mee gebeuren.'

Frans RooijersBeeld .

Hout- en papierindustrie

Hout dat hier in de oven verdwijnt, komt uit bossen die in eerste instantie worden geëxploiteerd voor de hout- en papierindustrie. Daarnaast is gemiddeld 10 procent van de economische waarde te verkopen als biomassa, grotendeels uit restproducten. Maar ook die bossen, zegt Rooijers, moeten natuurlijk duurzaam worden beheerd, zoals ook het Energieakkoord voorschrijft. Daar zijn alle partijen het over eens, maar over het aantonen van die duurzaamheid liepen de onderhandelingen tussen energiebedrijven en natuurclubs deze week spaak.

Terwijl die gesprekken eigenlijk best goed verliepen, vindt de onafhankelijke voorzitter. 'Energiebedrijven en milieuclubs waren het eens over belangrijke zaken als koolstofschuld en indirect landgebruik; factoren die meebepalen hoeveel CO2 een bos moet vastleggen om het hout klimaatneutraal te kunnen verstoken. Dat moet allemaal bij in de inkoop van de biomassa geregeld zijn, is afgesproken.

'In het buitenland wordt met interesse naar ons gekeken. Met dit soort afspraken lopen we internationaal voorop. Eigenlijk bleef maar één punt liggen, namelijk de vraag in welk tempo je eisen kunt stellen aan een duurzame certificering van de bossen waarom het gaat. De energiemaatschappijen vonden het voorgestelde tempo te snel. De milieugroepen wilden het eigenlijk liefst morgen al geregeld hebben.'

Milieuclubs ontstemd

Bomen bijstoken om vieze kolencentrales een groen randje te geven; zo zien natuur- en milieuorganisaties de inzet van biomassa voor energiecentrales. Donderdag trokken Greenpeace, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds en Milieudefensie de stekker uit de slepende onderhandelingen over de voorwaarden waaronder bossen voor dit doel mogen worden gebruikt. De brandstof zorgt nu al voor driekwart van de hernieuwbare energie in Nederland.

De organisaties roepen de hulp in van Ed Nijpels (VVD), die de afspraken bewaakt van het Energieakkoord uit 2013. De voorwaarden over duurzaam bosbeheer worden door de energiemaatschappijen niet nagekomen, vinden ze. De energiemaatschappijen ontkennen dat. Minister Kamp van Economische Zaken gaat nu eerst proberen de partijen bij elkaar te brengen.

Praktische zaken

Maar het tempo wordt grotendeels bepaald door praktische zaken, zegt Rooijers. 'Alle partijen vinden dat de bossen gecertificeerd moeten worden op het niveau van bospercelen. Praktisch probleem is dat in de Verenigde Staten veel percelen in handen zijn van kleine eigenaren. Het duurt gewoon even voordat al die afspraken zijn gemaakt. Het plan is om te beginnen met afspraken over de grootste bossen en dat de kleinere daarna volgen.'

Dat betekent niet dat energiebedrijven voorlopig niets hoeven doen, beklemtoont hij. 'Ze moeten volgend jaar al aan de slag. Ik begrijp heel goed dat de milieubeweging vreest voor haar geloofwaardigheid als afspraken uiteindelijk niet worden nagekomen. Maar iedereen moet nu een beetje risico nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden