Onrust overheerst op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen maakten zich donderdag opnieuw zorgen over de oplopende inflatie, dure olie, teruglopende consumentenbestedingen en stagnerende economische groei.

,,De onrust is terug na een korte periode van optimisme'', aldus beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van onderzoeksbureau Iris.

Verliezen bij de opening maakten rond het middaguur plaats voor kleine plussen. Daarna vielen de graadmeters evenwel sterk terug tot niveaus onder de slotstanden van woensdag. Vooral technologie-en bankaandelen moesten het ontgelden.

Somber

Een klein uur voor het slot noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 2 punten, ofwel 0,5 procent, lager op 448,56 punten. De MidKap-index verloor 2,3 procent tot 619,22 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden 0,6 en 0,3 procent, die in Frankfurt noteerde juist 0,2 procent hoger.

De financiële sector, die al een jaar kampt met de gevolgen van de kredietcrisis, zat donderdag in de hoek waar de hardste klappen vielen. Doeswijk is somber over de vooruitzichten. ,,Wij denken dat de Amerikaanse huizenmarkt dit jaar zwak blijft. Daar zal nog wel wat slecht nieuws uit voortkomen.''

Coventry Health Care

In de Verenigde Staten stonden banken en verzekeraars in de belangstelling na een winstwaarschuwing van zorgverzekeraar Coventry Health Care en de winsthalvering die zakenbank Morgan Stanley woensdag bekendmaakte. Een dik uur na de opening noteerde de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager, evenals de S&P 500-index en de Nasdaq.

Doeswijks opmerkingen komen overeen met de berichten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die rekent op extra afschrijvingen bij Amerikaanse en Europese banken op beleggingsproducten die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Wereldwijde crash

Royal Bank of Scotland waarschuwde woensdag voor een naderende wereldwijde crash op de aandelenmarkten, onder andere vanwege de hoge inflatie en de situatie in de financiële sector.

De Britse bank HBOS maakte bekend een afschrijving van 1 miljard pond te verwachten in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aandeel werd 5,5 procent lager gezet.

Verliezen

In Amsterdam verloor verzekeraar Aegon 2,8 procent. Fortis en ING gingen het met verliezen van respectievelijk 1,6 en 1,3 procent wat minder slecht af.

De chipmachinefabrikant ASML was met een min van ruim 5 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Handelaren schreven dat toe aan onbevestigde geruchten dat het bedrijf zijn winstmargedoelstelling naar beneden moet bijstellen.

Shell

Shell en ArcelorMittal profiteerden aanvankelijk van de hoge olie- en metaalprijzen en voerden vanaf het begin van de handel de AEX-index aan. Later daalde de olieprijs evenwel tot onder de 135 dollar per vat (159 liter). Shell zag zijn koerswinst bijna helemaal verdampen en noteerde 0,2 procent hoger, ArcelorMittal won nog wel 4,4 procent.

Biotechbedrijf Fornix kreeg opnieuw geen goedkeuring voor de registratie van zijn hooikoortsmiddel Oralgen en leverde op de lokale markt ruim een vijfde van zijn beurswaarde in.

De euro noteerde 1,5485 dollar in vergelijking met 1,5500 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Op de obligatiemarkt noteerde de toonaangevende Bundfuture 0,4 procent lager op 109,87 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden