Onrust op Aziatische markten laait weer op

De onrust op de financiële markten in het Verre Oosten is woensdag weer opgelaaid. De effectenbeurs in Tokio zakte fors in en ook in Hongkong daalden de koersen....

REUTERS; KRF

Reuter, KRF

SEOUL

Op de beurs in Tokio, die zich de afgelopen dagen krachtig had hersteld, kelderde de Nikkei-index van 225 aandelen met 884,11 punten (5,3 procent) tot een slot van 15.842,46. Beleggers raakten bezorgd over het financiële stelsel in Japan nadat premier Hashimoto berichten had tegengesproken dat er overheidssteun komen voor de banken.

In Hongkong was een rentestijging de boosdoener. De Hang Seng-index was aan het eind van de ochtendhandel gedaald met 234,43 punten (2,3 procent) tot 10.010,75. Later trad herstel op. De index sloot met een verlies van 90,82 punten (0,9 procent) op 10.154,36.

Opmerkelijk genoeg stegen de koersen in Zuid-Korea, het land dat de beurzen wereldwijd onder druk zet. Beleggers verwachten dat de regering in Seoel binnenkort met een omvangrijk plan komt om de economie te stimuleren. De Composite Index steeg 7,93 punten of 1,6 procent tot 502,59 punten.

De financiële malaise in het Verre Oosten werkte door in Europa. De belangrijkste beurzen stonden de gehele dag onder druk, al wisten ze zich later in de middag weer wat te herstellen. In Londen moest de beurs uiteindelijk een verliesje van 13,20 punten op 4832,20 incasseren, Frankfurt en Parijs sloten zelfs met een kleine plus.

Op de valutamarkten in het Verre Oosten vielen rake klappen. De Zuid-Koreaanse won zakte opnieuw flink. De waarde van de won kelderde naar het nieuwe dieptepunt van 1,036 dollar tegenover 1,013 dollar op dinsdag. De won sleepte de valuta in Japan, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en de Filippijnen in zijn val mee.

De crisis rond de won leidde woensdag tot het ontslag van de Koreaanse minister van Financiën en Economische Zaken, Kang Kyung-Shik. Hij is opgevolgd door Lim Chang-Yuel, die tot nu toe minister van Handel, Energie en Industrie was. Ook Kims belangrijkste economisch adviseur Kim In-ho heeft de bons gekregen, meldt het persagentschap Yonhap.

Volgens een woordvoerder van de president hebben de minister en de adviseur hun ontslag aangeboden omdat ze verantwoordelijk zijn voor de crisis rond de Zuid-Koreaanse munt. Bovendien was Kang er niet in geslaagd wetgeving voor financiële hervormingen door het parlement te loodsen.

Kang was sinds maart van dit jaar minister na een reorganisatie van het kabinet. Kort na zijn aantreden waarschuwde hij dat de Zuid-Koreaanse economie in grote problemen verkeerde. Volgens hem hadden de ineenstorting van het staalbedrijf Hanbo, de arbeidsonrust en de politieke crisis onzekerheid en instabiliteit veroorzaakt in de economie. De handelspositie van zijn land zou zijn verslechterd door een daling van de exportprijzen.

Volgens westerse begrippen is in Zuid-Korea helemaal geen sprake van economische problemen. De economie groeide vorig jaar met 7,1 procent. Maar dat is wel minder dan de 8,9 procent die in 1995 werd geregisteerd en naar Aziatische maatstaven duidt dat op problemen.

Kangs opvolger Lim gaf aan dat na Thailand en Indonesië mogelijk ook Zuid-Korea de hulp gaat inroepen van het IMF. 'Zonodig kunnen we overwegen het IMF om noodleningen te vragen.' Het IMF liet weten 'in nauw contact te staan' met Zuid-Korea, maar nog geen formeel verzoek om hulp te hebben gekregen.

Temidden van de onrust op de markten eindigde in Manilla tweedaags overleg van landen in het Verre Oosten over een nieuw instrument voor noodfinanciering in de regio. Onder druk van het IMF en de Verenigde Staten, die ook aanwezig waren, is een formule uit de bus gekomen die de positie van het IMF in tact laat.

Er komt 'een coöperatieve financieringsregeling' die van geval tot geval kan worden toegepast in crisissituaties. Deze zal aanvullend zijn op steun van het IMF en zal ook gebonden zijn aan de voorwaarden van met het IMF opgestelde economische programma's, zo blijkt uit een in Manilla uitgegeven verklaring.

Het besluit betekent dat plannen voor een permanent Aziatisch noodfonds definitief van de baan zijn. Het IMF, de VS en andere westerse industrielanden vreesden dat zo'n fonds de rol van het IMF zouden aantasten. Ze waren vooral bang dat de voorwaarden voor geldverstrekking soepeler zouden zijn, wat economische problemen juist zou kunnen verergeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden