Onrust in VS over verkoop havens aan Arabieren

Het overnemen van het beheer over zes grote Amerikaanse havens door een Arabisch bedrijf stuit in de Verenigde Staten op groeiend verzet....

NYTReuters en AP

Twee Republikeinse gouverneurs, onder wie George Pataki van de staat NewYork, hebben zich aangesloten aan bij het koor van critici, dat vreest datde veiligheid in het gedrang komt en dat de havens gemakkelijker doelwitkunnen worden van terroristen.

Het conflict ontstond toen het bedrijf Dubai Ports World uit deVerenigde Arabische Emiraten eerder deze maand een overeenkomst sloot voorovername van het Britse P & O. Dit op drie na grootste havenbedrijf terwereld voert belangrijke diensten uit in de havens van Baltimore, Miami,New Jersey, New Orleans, New York en Philadelphia. Deze activiteiten zullenworden overgenomen door Dubai Ports World.

De angst voor de staatsonderneming uit Dubai komt onder meer voort uithet feit dat twee van de vliegtuigkapers van 11 september 2001 afkomstigwaren uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het ministerie van Financiën heeft al ingestemd met de overname enzegt niet van plan te zijn zijn goedkeuring in te trekken. GouverneurPataki en zijn collega Robert Ehrlich van Maryland kondigden desondanks eenonderzoek aan naar de mogelijkheden om de contracten voor de havens van NewYork en Baltimore te ontbinden.

De gouverneurs zijn boos dat ze niet vooraf van de overname op dehoogte zijn gesteld. Bovendien vinden ze dat de deal nauwkeuriger hadmoeten worden onderzocht op veiligheidsaspecten. De koop van P & O moetop 2 maart van kracht worden.

Het verzet tegen de overname door Dubai Ports leeft in beide partijenin het Congres. 'Wij weten niet hoe dit bedrijf zijn personeel onderzoekt.Dat is na 11 september een onaanvaardbaar veiligheidsrisico voor eenstrategisch en kwetsbaar object als de haven van New York,' zei de NewYorkse Democratische senator Charles Schumer.

De senatoren Hillary Clinton en Robert Menendez, beiden Democraat,stellen voor het buitenlands beheer van alle Amerikaanse havens teverbieden. 'We zouden onze grenswacht of de douane nooit in handen gevenvan een buitenlandse regering, en we kunnen ons zoiets ook niet veroorlovenmet onze havens', aldus Menendez.

Minister Michael Chertoff van Binnenlandse Veiligheid verdedigde dekomst van Dubai Ports met een verwijzing naar niet nader gespecificeerde'garanties'. Volgens hem is de overname 'vanuit het oogpunt van nationaleveiligheid geschikt'.

De pogingen om Dubai Ports buiten de deur te houden, druisen in tegenhet streven van de Amerikaanse regering om de vrijhandel in en met hetMidden-Oosten te bevorderen. De Verenigde Arabische Emiraten zijn de derdehandelspartner van de VS in het Midden-Oosten, na Saudi-Arabië en Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden