ANALYSE

Onrust in België na afketsen postfusie

De afgeketste onderhandelingen tussen de Belgische en Nederlandse postbedrijven Bpost en PostNL hebben maandag geleid tot een wilde staking en politieke onrust in België. Volgens Bpost-topman Koen van Gerven is de kans op een fusie vervlogen: 'Zeg nooit nooit in het leven, maar dit verhaal is alleszins afgesloten.'

Beeld Peter Hilz / HH

Vrijdag werden de gesprekken tussen Bpost en PostNL groot nieuws toen voormalig bewindsman Jean-Pascal Labille in een interview met RTBF zei dat een overeenkomst tussen Bpost en PostNL een 'kwestie van uren' was. De socialistische oud-minister doorbrak daarmee de stille onderhandelingen van de postbedrijven. Zondag maakten de bedrijven bekend dat zij het niet eens waren geworden over de 'condities' van een mogelijke fusie.

Maandag legde het personeel van het postverdeelcentrum van Bpost in het Waalse Nijvel het werk neer. Bij het personeel bestaat volgens vakbonden wrevel over 'het slecht beheer bij het postbedrijf'en angst voor ontslagen na een samengaan met de Nederlandse branchegenoot. Anderzijds zijn de werknemers beducht voor meer concurrentie van PostNL op de Belgische markt, waar de Nederlanders door tijdelijke contracten goedkoper kunnen werken.

Beeld de Volkskrant

Bescherming

Bpost geniet bescherming van de Belgische staat. Die is voor ruim de helft, 51 procent, eigenaar van het bedrijf. Ook geniet de onderneming nog verregaande bescherming in de postmarkt. PostNL moet daarentegen al jaren opereren in een sterk geliberaliseerde markt. PostNL is een uitloper van het Nederlandse overheidsbedrijf PTT. Als sinds 2011 is het een zelfstandige beursgenoteerde onderneming.

Ook is het internetwinkelen in Nederland verder ontwikkeld dan in België. PostNL bezorgt in Nederland dagelijks vier keer meer pakjes dan het Belgische bedrijf. Drie weken geleden meldde het postbedrijf dat het opnieuw meer pakketten en minder brieven had bezorgd. Bpost moet die omslag nog maken.

De politieke woede over het mislukken van de overname was groot. SP-er Labille zou met zijn loslippigheid moedwillig de onderhandelingen hebben willen verstoren, klonk het. Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) was 'het vertrouwen bij de Nederlanders weg en is men in een kramp geschoten.' Volgens hem heeft Bpost een belangrijke kans om zich te versterken gemist. Bpost-topman Van Gerven noemde de onthulling van Labille 'totaal misplaatst'. Dat de gesprekken om die reden strandden ontkende hij echter. Labille noemde de aantijging dat de deal door hem is afgesprongen 'gewoon absurd'.

Fiets van een Belgische postbode met het logo van Bpost achterop. Beeld Belga

Pensioenverplichtingen

Het Belgische postbedrijf Bpost was bereid de aandeelhouders van PostNL €5,10 per aandeel te betalen, meldde het FD maandag op basis van bronnen rond de onderhandelingen. Daarmee waardeerden de Belgen het Nederlandse bedrijf op €2,25 mrd. Het bod van Bpost zou voor 70 procent uit aandelen Bpost hebben bestaan. Hierdoor zou het belang van de Belgische overheid in Bpost fors zijn gedaald. De Telegraaf schrijft de mislukking onder meer toe aan Belgische zorg over de pensioenverplichtingen van PostNL.

Maandagavond wilde PostNL geen commentaar geven op die cijfers. Volgens analist Maarten Bakker van ABN Amro, specialist voor de postmarkt, legt het mislukken van de onderhandelingen 'druk op management van PostNL'. Hij noemt het aandeel PostNL goedkoop. Dat aandeel sloot maandag op 3,99 euro. Vorige week schommelde de koers rond de 3,65 euro.

Een overname door een groot Europees postbedrijf als Royal Mail of Deutsche Post lijkt daardoor voor de hand te liggen. Bakker verwacht echter niet dat zich snel nieuwe kandidaten zullen melden. 'Met PostNL koop je een krimpend postbedrijf en op pakketgebied Europees gezien een zeer lokale speler. Vanuit Bpost viel daar wat voor te zeggen, maar niet voor een bedrijf dat een grote slag wil slaan in Europese consolidatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden