Onrust in bankwezen stijgt vanwege aflopen ECB-lening

amsterdam De onrust op de Europese kapitaalmarkten neemt snel toe. De rente op Zuid-Europese staatsobligaties is alweer enkele dagen aan het stijgen en komt in de buurt van het niveau van begin mei, voordat de Europese Commissie en de Europese Centrale bank het land te hulp kwamen met een immens...

Van onze verslaggever Pieter Klok

De belangrijkste oorzaak van de huidige onrust is het aflopen van een ECB-lening van 442 miljard euro op 1 juli. Deze lening – de grootste tot nu toe – had een looptijd van een jaar en wordt in principe niet verlengd.

Vooral Zuid-Europese banken leunen zwaar op ECB-leningen. Andere financieringsbronnen zijn voor hen afgesloten. De Griekse banken hadden in mei gemiddeld 18 procent van hun balansen met ECB-geld gefinancierd en dat is sindsdien alleen maar toegenomen. Ook Portugese banken lenen steeds meer bij de ECB: het totale bedrag is verdubbeld van 17,7 miljard euro in april tot 35,8 miljard in mei.

Een groot deel van het ECB-geld wordt gebruikt om staatsobligaties te kopen, die vervolgens weer als onderpand kunnen worden gebruikt voor nieuwe leningen bij de ECB. De grote vraag is hoe de staatsschulden wordt gefinancierd nadat de ECB-lening van 442 miljard euro is afgelost.

De ECB heeft eerder gezegd dat het geen éénjaarsleningen meer zou verstrekken, maar de vraag is of het bestuur die belofte nakomt. De centrale bank beloofde eerder ook al geen zesmaandsleningen meer te verstrekken, maar kwam daarop terug toen de onrust rondom Griekenland zo groot werd, dat het bancaire geldverkeer net als na het uitbreken van de kredietcrisis vrijwel tot stilstand kwam. De ECB besloot toen ook om Griekse en Portugese staatsobligaties te kopen om te voorkomen dat de rente te snel zou oplopen.

Europese banken zijn al enige tijd aan het anticiperen op het aflopen van de lening. Ze lenen grote hoeveelheden geld voor een kortere tijd dat ze vervolgens weer bij de ECB stallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden