Onrust bij de KLM: ook de piloten bereiden acties voor

Vakantiegangers en zakenreizigers opgelet: piloten van KLM zijn achter de schermen bezig met het voorbereiden van acties om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten.

Onrust bij KLM Foto anp

Volgens pilotenvakbond VNV wordt na 1 januari een speciale actie- en inventarisatiecommissie ingesteld, een eerste stap op weg naar mogelijke acties. De bond heeft een bericht van Het Financieele Dagblad bevestigd.

De commissie gaat zich buigen over een mogelijk ultimatum voor KLM. Laat de luchtvaartmaatschappij de eisen links liggen, dan lijken acties onvermijdelijk. Die kunnen ludiek zijn, maar werkonderbrekingen worden niet uitgesloten. Daarover zal eerst met leden worden gesproken.

KLM wil graag een langjarige overeenkomst sluiten met de piloten. Maar volgens VNV liggen er daarvoor te veel grote thema's op tafel, die wachten op een oplossing. Daarom wil de bond eerst een kortlopende tussen-cao, om de rust terug te brengen.

De piloten zijn niet de enigen die zich roeren bij de KLM. Vakbond FNV kondigde eerder aan dat een deel van het cabinepersoneel op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neerlegt. Daardoor zullen volgens de vakbond die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol. Met die actie protesteertde bond tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Bovendien werd een eindbod van KLM voor een nieuwe cao door 80 procent van de leden afgewezen.

Of de stakingen in januari doorgaan, is nog niet duidelijk. Mogelijk worden ze verboden door de rechter. De grootste cabinevakbond, VNC, is nog in gesprek met KLM over een nieuwe cao. Deze gesprekken worden begin januari hervat.

Meer over