Onrust bij Abvakabo FNV over 'activistische koers'

In de Abvakabo FNV groeit de kritiek op de koers die de vakbond volgt. De bond is te veel bezig met actievoeren, en dat op een manier die veel weg heeft van een religie, waardoor kritiek niet mogelijk is.

Een demonstratie van het personeel van het openbaar vervoer van de drie grote steden op het Plein in Den Haag Beeld anp

Dit zeggen zowel (vrijwillige) kaderleden als medewerkers van de bond, die inmiddels minder dan 350 duizend leden telt in de zorg, bij de overheid en in het stadsvervoer. Medewerkers voelen zich in toenemende mate onveilig. Dit blijkt uit een onderzoek dat in bezit is van de Volkskrant.

De meningsverschillen bij de Abvakabo werken ook door in de overkoepelende FNV (1,2 miljoen leden). Vooral kleinere bonden kunnen zich niet vinden in de activistische koers en de vernieuwing zou achterblijven.

Uit twee recente interne onderzoeken onder de 450 medewerkers klinkt forse kritiek door op de leiding. Op sommige vragen scoren het bondsbestuur en de leiding van de werkorganisatie een 3 op de schaal van 10. Er is sprake van 'een verziekte sfeer' doordat een 'intern debat onmogelijk' is.

Represailles
'Wie kritisch is, vliegt eruit. Mensen voelen zich zwaar geïntimideerd', zegt een Abvakabo-medewerker die niet met zijn naam in de krant wil uit angst voor represailles. Een collega die ook anoniem wil blijven: 'Je hebt het gevoel dat je constant moet omkijken, zodat je niet van achteren wordt aangevallen.'

Het rommelt al langer binnen de Abvakabo. Er woedt een richtingenstrijd tussen gematigde leden die bereid zijn te overleggen in de polder en de radicaleren die voor actie kiezen. Die strijd kostte voorzitter Edith Snoey in de zomer van 2011 de kop. De komst van Lilian Marijnissen, dochter van voormalig SP-politicus Jan Marijnissen, wordt vaak genoemd als moment van de radicalisering van de Abvakabo. Marijnissen is echter al onder Snoey bij de Abvakabo gekomen. In 2007 werd ze ingezet voor een experiment met 'organising': actievoerende schoonmakers van het UMC Utrecht. Marijnissen, voor de SP gemeenteraadslid in Oss, is hoofd van de organisers bij de Abvakabo.

Het bestuur van de bond erkent dat de koerswijziging meespeelt dat mensen zich onzeker voelen, zegt penningmeester Meindert van den Berg. 'Zoiets is redelijk ingrijpend. Maar sinds dit nieuwe bestuur in mei 2010 is aangetreden willen we meer zijn dan een dienstverlener. We willen weer een sterke, democratische vakbond zijn waar leden de baas zijn en zelf opkomen voor hun eigen belangen, zoals we dat in de zorg nu doen. Dan weet de andere partij ook dat we een vuist kunnen maken. Maar dat brengt onzekerheid.

De komst van Lilian Marijnissen, dochter van voormalig SP-politicus Jan Marijnissen, wordt vaak genoemd als moment van de radicalisering van de Abvakabo. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden