Onrendabel postkantoor gaat dicht

De komende twee jaar zullen nog eens 74 postkantoren verdwijnen. De operatie kost vierhonderd banen. In 2007 zullen in Nederland nog maar 215 postkantoren staan....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De postkantoren die dichtgaan, zijn verliesgevend. Het aantal transacties dat in die vestigingen wordt verricht, is te klein voor een winstgevende exploitatie, zegt Floor Sterk van Postkantoren BV. Deze moedermaatschappij van de postkantoren is een gezamenlijke onderneming van TPG Post en de Postbank, die elk een belang hebben van 50 procent.

Het sluitingsplan van 74 onrendabele vestigingen staat in een adviesaanvraag die deze week bij de Ondernemingsraad van Postkantoren BV is ingediend. Het aantal transacties op de postkantoren loopt gestaag af. Van geldopnamen is door de opkomst van de geldautomaten en het in onbruik raken van de girobetaalkaart nauwelijks meer sprake.

De klanten bij het postkantoor komen tegenwoordig hoofdzakelijk om postzegels te kopen, pakketpost aan te bieden en geld te storten. ‘Maar we zitten niet stil’, zegt Sterk, woordvoerder van Postkantoren BV. ‘We proberen de resterende postkantoren uit te breiden tot algemene distributiekanalen.’

Zo werkt Postkantoren BV al samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Kopers van een auto kunnen bij het postkantoor terecht voor een kentekenbewijs. De postkantoren ondervinden daarbij concurrentie van garages en de autohandel, die deze service ook verlenen.

Toch ziet Postkantoren BV mogelijkheden voor nieuwe diensten en activiteiten. Sterk: ‘Mensen kunnen op het postkantoor ook hun caravan laten registreren en we verwachten veel van de komende bromfietsregistratie. Daarnaast hopen we natuurlijk ook een rol te spelen bij de distributie van de ov-chipkaart in de toekomst.’

In het verleden stuitte de sluiting van postkantoren op fel verzet van onder meer ouderenbonden. Toch hoeft de sluiting van de 74 kantoren geen grote problemen op te leveren, meent het bedrijf. Het aantal zogeheten servicepunten zal worden uitgebreid. Het betreft balies in boekwinkels, supermarkten en gemakswinkels, waar het publiek terechtkan voor eenvoudige handelingen. Daar kan bijvoorbeeld ook aangetekende post worden opgehaald.

Een grote besparing levert de sluitingsoperatie niet op: TNT Post rekent op vijf miljoen euro. Samen met de postkantoren, de servicepunten en de bestaande postagentschappen blijft het aantal vestigingen gelijk op 2100.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden