Onorthodox

UIT onverwachte hoek is een onorthodox voorstel opgedoken voor hervorming van de WAO. Ambtenaren van het Lisv, het instituut dat de uitvoering van de WAO coördineert, hebben gezocht naar de oorzaken van de hoge WAO-instroom en mogelijke oplossingen....

De scherpe analyse schetst een weinig verheffend beeld. In de praktijk blijkt niemand zich geroepen te voelen om de WAO-instroom een halt te roepen. De werknemer heeft er financieel belang bij een medisch etiket op zijn problemen te plakken. Dat wordt versterkt door de zorg - arbo-arts, verzekeringsarts, curatieve zorg - die het probleem medicaliseert. De werkgever durft van zijn kant geen initiatief te nemen de werknemer tot werkhervatting te bewegen.

Arbeidsongeschiktheid wordt teveel gezien als een probleem dat de werknemer overkomt en dat moet worden opgelost door de werkgever en de gemeenschap. Die balans is doorgeslagen, concluderen de ambtenaren.

De praktijk geeft hen gelijk. Een voorbeeld. Jaarlijks tekenen honderden werknemers die een jaar ziek zijn geweest, bezwaar aan tegen de uitslag van hun WAO-keuring. Zij krijgen geen of een in hun ogen te lage WAO-uitkering. Het gaat meestal om werknemers die een jaar lang in hun ongerief zijn bevestigd, maar bij de WAO-keuring afvielen. Slechts een enkeling tekent daarentegen bezwaar aan tegen de WAO-toekenning.

De Lisv-ambtenaren willen zieke werknemers meer rechten geven om die terugkeer af te dwingen. En daarmee ook de plicht om die rechten uit te oefenen. Daarbij kunnen raadgevers zoals vakbonden hen bijstaan. Om te zorgen dat de werknemers van die rechten gebruik gaan maken, wordt versoepeling van het ontslagrecht bepleit. Dat zou overigens pas mogelijk zijn nadat alle mogelijkheden om het contract bij de eigen of een andere werkgever uit te dienen, uitgeput zijn. Pas na ontslag wordt WAO-toekenning mogelijk.

Het is een onorthodoxe, eigentijdse benadering van een doorziekend probleem in de maatschappij. De werknemer wordt benaderd als een volwassen, mondig individu die zich door zaakwaarnemers kan laten bijstaan.

Het is tekenend voor de verhoudingen in de vastgelopen WAO-discussie dat alle betrokken partijen direct vanuit de vertrouwde schuttersputjes reageren. De werkgevers en de VVD reageren min of meer enthousiast; linkse partijen en vakbonden verzetten zich prompt. De analyse en de hervormingsvoorstellen van het Lisv verdienen een serieuze discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden