Onmacht en onwil verlammen G8

Onmacht om de kwakkelende wereldeconomie aan te zwengelen en onwil om de armste landen tegemoet te komen, hielden maandag de zeven rijkste landen plus Rusland verlamd tijdens hun samenzijn....

Voor de 1 miljard welvarende burgers die kampen met recessies, met deflatie in Japan en met begrotingstekorten alom, kunnen de wereldleiders weinig doen. Om de 2 miljard extreem armen handelsvoordelen te bieden, is de tegenstand te groot.

Dit was maandag de boodschap die de G8 (de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië en Rusland, goed voor 50 procent van de wereldproductie) uitdroeg in het Franse bronwateroord Evian.

Voor de wereldpers poseerden Bush, Chirac, Poetin en Koizumi keuvelend op het terras van het Hotel Royal, met prachtig uitzicht over het meer van Genève.

Binnen concluderden ze dat ze amper instrumenten hebben om de groei in Europa en de VS aan te zwengelen. Over hét vraagstuk voor ontwikkelingslanden - vrijhandel en toegang tot goedkope medicijnen - was zo weinig overeenstemming, dat men besloot tot een communiqué dat zelfs voor G8-begrippen uitblinkt in vaagheid en onbegrijpelijkheid.

Om de economie op te peppen, grepen de aanwezigen terug op hun enige middel: vertrouwen uitstralen. Blakend van zelfvertrouwen vertelden ze dat het economische herstel nakend is. 'In de tweede helft van dit jaar', preciseerde de adviseur van de Duitse bondskanselier Schröder. Volgens de Japanse premier Koizumi, die opzichtig poogde de dure yen omlaag te praten, gaan ook de aandelenkoersen in Japan 'vroeg of laat weer omhoog'.

Bush kwam Europa en Japan tegemoet door te verklaren voor een sterke dollar te zijn. Eerder was onrust ontstaan omdat Amerika zijn 'beleid van de sterke dollar' leek te hebben verlaten. Zowel Japanse als Europese exporten ondervinden schade van de goedkope dollar.

Voor de armste landen was progressie op het handelsdossier van groot belang. In 2001 begon in Doha de onderhandelingsronde voor meer vrijhandel. Dat zit inmiddels muurvast vanwege Amerikaans/Zwitserse onwil, gevoed door de farmaceutische industrie, om ontwikkelingslanden in staat te stellen merkloze medicijnen te produceren tegen aids, malaria en tuberculose. Bovendien blokkeert Frankrijk de opheffing van Europese landbouwsubsidies.

De G8 betuigde steun aan het vlot trekken van de onderhandelingen. In Evian wilde de VS echter 'geen centimeter' toegeven op het medicijnendossier, aldus Franse diplomaten. De G8-tekst plaveit zelfs de weg naar het compleet blokkeren van de mogelijkheid voor ontwikkelingslanden om merkloze medicijnen te maken, zegt Ellen 't Hoen van Artsen Zonder Grenzen, in Evian om te lobbyen bij de regeringsdelegaties. 'We zien dagelijks de gevolgen: mensen sterven omdat medicijnen te duur zijn.' Zo kost het middel Fluconazol tegen hiv-gerelateerde infecties in gepatenteerde versie 25 dollar per pil. Een generieke pil kost tien cent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden