De winnaar & Verliezer van de week

Online winkelketen Coolblue naar de beurs, Miss Etam en Steps wacht volgend faillissement

Peter de Waard
Drukte bij het distributiecentrum van internetwinkel Coolblue.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Drukte bij het distributiecentrum van internetwinkel Coolblue.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Winnaar

Pieter Zwart (Coolblue) kan lekker meeliften op beursidee HAL

Of Pieter Zwart zelf ook gaat binnenlopen met de beursgang van zijn elekronica-webwinkel Coolblue is nog onzeker. Hij zal zeker niet al zijn aandelen willen verkopen, maar misschien maakt hij een pluk of plukje te gelde. Alle eieren in een mandje houden is misschien ook niet zo verstandig.

De beursgang is meer het idee van mede-aandeelhouder HAL Investments, die 49 procent van het aandelenkapitaal heeft en eruit wil stappen nu de keten op de top van het succes staat. Dankzij de coronapandemie heeft de groei een nieuwe impuls gekregen. Voor oprichter Pieter Zwart, die 51 procent van de aandelen heeft, is het zijn liefdesbaby. Hij wil de lakens blijven uitdelen. Maar dat kan ook met een belang van 33 procent. Vorige maand stond hij nog uitgebreid in de krant met het voornemen van Coolblue ook een ‘energiebedrijf te maken’.

Zwart begon in 1999 met Coolblue. Nu zet het bedrijf meer dan twee miljard euro per jaar om. Om verder te groeien is diversificatie nodig, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Het binnenhalen van 100 duizend klanten voor zijn energiebedrijf, dat klanten meer wil bieden als ze minder energie verbruiken, is een riskant ondernemersavontuur.

Het Damrak zal Coolblue als beursfonds zeker omarmen na het enorme succes van Adyen en Just Eat Takeaway. En dat moet ook voor Pieter Zwart lucratief zijn. Als Zwart alleen een belang van 10 procent te gelde maakt, zal hij al 300 miljoen op zijn bankrekening kunnen bijschrijven. Voor alle zekerheid.

De Miss Etam in Groningen is momenteel gesloten vanwege de lockdown. Beeld Hollandse Hoogte / ProNews Producties
De Miss Etam in Groningen is momenteel gesloten vanwege de lockdown.Beeld Hollandse Hoogte / ProNews Producties

Verliezer

Martijn Rozenboom (NXT Fashion): personeel krijgt salaris niet meer

Geen bedrijf heeft de laaste jaren zo vaak in de ziekenboeg gezeten als de modeketens van Miss Etam en Steps. Ook de roemruchte bedrijvendokter Martijn Rozenboom, die in Nederland betrokken was bij een hele reeks van faillissementen, is het niet gelukt de keten te genezen. Op voorhand vonden velen hem al een kwakzalver. En deze week besloten de werknemers samen met de Ondernemingsraad en de vakbonden het faillissement aan te vragen, nadat ze hun salaris over januari niet hadden gekregen. Inmiddels is surséance verleend en een nieuwe periode van grote onzekerheid aangebroken. Voor de zoveelste keer.

Rozenboom nam in september de beide ketens met nog een serie andere over van het Belgische FNG. Ze kwamen terecht in zijn eigen holding NXT Fashion. Meteen begon de ontmanteling. De ketens Expresso en Claudia Sträter werden al na drie weken doorverkocht aan de Uffelen Groep. Ook Promiss kreeg een andere eigenaar. Nadat een lockdown werd aangekondigd, ging Rozenboom ook snijden in Miss Etam en het kleinere zusje Steps. De webshop ging dicht. In december werden het distributiekantoor en het hoofdkantoor failliet verklaard.

En nu dreigt hetzelfde lot voor de resterende 39 zaken van Miss Etam en de 5 van Steps waar 340 mensen werken. Rozenboom wijt het aan het feit dat hij als nieuw bedrijf geen geld kreeg uit de NOW-pot. Maar de werknemers vinden dat Rozenboom er zelf een potje van heeft gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden