Online pensioenoverzicht bestaat al in Scandinavië

Alle tegenwerpingen tegen een pensioenregister zijn bekend. Maar toch konden de Zweden voor zes ton een goede website opzetten. ‘Het is allemaal koudwatervrees.’..

Van onze verslaggever Ferry Haan

In Zweden kan het al. In Denemarken ook. Het pensioen heeft daar geen geheimen meer voor de Scandinaviërs. Op de website www.minpension.se kan iedere Zweed bekijken hoe zijn pensioen er voorstaat. De Tweede Kamer wil nu ook in Nederland een vergelijkbaar register opzetten.

Gerry Dietvorst, hoogleraar Pensioen en andere toekomstvoorzieningen in Tilburg, kent alle argumenten tegen zo’n register van de pensioenfondsen en verzekeraars. Hij stelt dat zo’n register helemaal niet ingewikkeld is. ‘Alle mensen die ‘maar, maar maar’ roepen, willen gewoon niet’, zegt Dietvorst.

Hij wijst erop dat vanaf volgend jaar alle pensioenfondsen verplicht zijn hun deelnemers een keer per jaar een gestandaardiseerd pensioenoverzicht toe te sturen. Volgens Dietvorst is het vanaf dat moment nog maar een kleine stap ook de pensioenbestanden aan elkaar te knopen.

Hij vindt het woord ‘register’ ook veel te zwaar. ‘Het hoeft geen grote database te worden. Via een pensioenwebsite kan iedereen straks zijn pensioen nakijken.’

Dietvorst, groot voorstander van zo’n register, haalde eerder Denen en Zweden naar Nederland om uit te leggen hoe het werkt. Ook liet hij een haalbaarheidsstudie naar een Nederlands register verrichten. Hieruit bleek dat er geen obstakels waren.

Dietvorst, die ook in dienst is van verzekeraar Interpolis, weet dat vooral verzekeringsmaatschappijen angstig zijn voor zo’n pensioenoverzicht. Nu verkopen ze veel polissen aan burgers die zich zorgen maken over hun pensioen. Wanneer elke burger zelf zijn pensioen kan bekijken, zou hij kunnen concluderen dat het met zijn pensioengat reuze meevalt. Op die conclusie zitten verzekeraars niet te wachten.

Volgens Dietvorst is dat koudwatervrees. Zijn werkgever Interpolis ziet het gevaar in elk geval niet en heeft de haalbaarheidsstudie meegefinancierd.

De kosten van het register zijn niet buitensporig. Het opzetten van de Zweedse website en alle toebehoren heeft circa 600 duizend euro gekost, zegt Dietvorst.

De kans dat alle pensioengegevens van iedereen straks op straat komen te liggen, blijkt ook niet groot. De overheid kan met de nieuwe Digid (digitale identiteit) de privacy waarborgen. Dit systeem kan nog worden aangevuld met de maatregelen die al gebruikelijk zijn bij internetbankieren.

Voor de Tilburgse hoogleraar is het duidelijk dat Nederland verder moet gaan dan de Denen en Zweden op dit moment. Hij wil ook alle lijfrentepolissen en andere spaarvormen opnemen in het overzicht. ‘Dan hebben we toch een prachtig exportproduct?

Een probleem wordt nog wel het webadres. De website www.mijnpensioen.nl stuurt de bezoeker nu nog naar de website van een commerciële tussenpersoon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden