Ongewilde prijs voor colaflesje

Coca-Cola komt in 2006 met een nieuwe frisdrankfles. Hij is dunner en niet hervulbaar. Reden voor Jongeren Milieu Actief om aan Coca-Cola de MissKoop Award uit te reiken....

Niets beeldde donderdag de tegenstelling tussen Jongeren Milieu Actief (JMA) en Coca-Cola beter uit dan twee vloekende kleuren. Zuurstokroze is de loper, uitgerold door JMA voor de entree van het kantoor van Coca-Cola in Rotterdam. Feloranje is de troef van Coca-Cola, een container die speciaal is bedoeld voor kleine frisdankflesjes.

Zo’n dertig jongeren van JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie, kwamen donderdag naar Rotterdam voor de uitreiking van de MissKoop Award 2005. Coca-Cola is volgens JMA de terechte winnaar van de schandprijs, omdat de frisdrankenproducent per 1 januari 2006 de hervulbare PET-fles afschaft.

‘Totaal onverdiend’ noemt Coca-Cola de MissKoop Award. Voorafgaand aan de prijsuitreiking had de frisdrankfabrikant al per brief kenbaar gemaakt dat hij niet in aanmerking komt voor de prijs. De discussie werd voor het kantoor nog eens dunnetjes overgedaan.

Coca-Cola introduceert volgend jaar een dunnere kunststof voor zijn flessen. Ook komt er een kunststoffles van een liter. De nieuwe flessen zijn niet hervulbaar. Dat hoeft ook niet, want staatssecretaris Van Geel schaft het verplicht hervullen van frisdrankflessen per 1 januari 2006 af.

Als voorwaarde stelt Van Geel dat 25 procent van de nieuwe frisdrankflessen uit gerecycled materiaal bestaat en dat 95 procent van de grote flessen wordt ingezameld.

‘Een enorme aanslag op het milieu’, aldus Linda IJmker van JMA. Ze had gehoopt dat Coca-Cola vrijwillig de huidige flessen in productie had gehouden. ‘Die kunnen twintig keer opnieuw worden gevuld. Zelfs als het lukt om aan de afspraken te voldoen, leveren de nieuwe flessen twee keer zo veel CO2-uitstoot op als nu.’

‘Maar daar staat wat tegenover’, zegt Sandra Maas van Coca-Cola Nederland. ‘Van de kleine frisdrankflesjes zullen we 55 procent apart inzamelen. We zetten daarvoor oranje containers neer bij stations, kantines en andere plekken waar de kleine flesjes worden verkocht.’

‘En als die 55 procent niet wordt gehaald?’, willen de jongeren weten. ‘Komen de nieuwe flessen dan niet? Willen jullie niet het liefst helemaal af van het statiegeld?’ Robbert van Duin van het Recycling Netwerk souffleert hen en mengt zich later ook in de discussie. Een stortvloed van vragen krijgt Sandra Maas over zich heen.

‘Begin december krijgen we de uitkomsten van proefjes met de oranje containers. Laten we die eerst afwachten’, aldus Maas. ‘Over de nieuwe, dunne flessen: die komen sowieso. Iemand wat drinken?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden