Ongelijkheidsgoeroe Tony Atkinson overleden

Hij was de ongelijkheidsgoeroe van der wereld en de mentor van Thomas Piketty. De Britse econoom Tony Atkinson, die Nieuwjaarsdag op 72-jarige leeftijd overleed, bleef zich tot aan het einde van zijn leven afvragen hoe de huidige welvaart beter verdeeld zou kunnen worden.

Tony Atkinson. Beeld Ton Koene
Tony Atkinson.Beeld Ton Koene

In september 2015 was hij in Amsterdam ter promotie van zijn boek Inequality. What Can Be Done? (Ongelijkheid, wat kunnen we eraan doen?) Hierin deed hij vijftien voorstellen voor een betere verdeling van inkomen en vermogen. Zo wilde hij de hoogste schijf voor de inkomstenbelasting verhogen tot 65 procent. Ook wilde hij de ontwikkelingshulp opvoeren tot 1 procent van het bbp.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman prees Atkinson in een tweet als 'pionier op het gebied van het onderzoek naar ongelijkheid en een fantastisch persoon'.

Atkinson studeerde economie aan de universiteit van Cambridge en ging in 1966 werken aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Amerikaanse stad Boston. Daar kwam hij in contact met bekende Amerikaanse economen als Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz. Met hem schreef hij het boek Lectures on Public Economics, een standaardwerk voor de openbare financiën. In dit boek probeerde hij een optimale manier van belastingheffing vast te leggen. Atkinson zou een naar hem genoemde index ontwikkelen die ongelijkheid in de wereld vaststelde.

De laatste jaren was hij hoogleraar in Oxford en de London School of Economics. In zijn in 2015 verschenen boek stelde hij vast dat de ongelijkheid steeds verder toenam en dat het al was gekomen tot een nieuwe standenmaatschappij van ongelijke kansen. Rijken huwden weer vaker met rijken, waardoor armen op zichzelf werden teruggeworpen. In een interview met de Volkskrant zei hij in 2015: 'Nederland is nu ongelijker dan een generatie geleden. Bovendien - en dat is minstens even belangrijk - is ook het Nederlandse armoedecijfer toegenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden