Ongelijkheid in uitkering flexwerkers 'lijkt op Russisch roulette'

Werknemers doen er verstandig aan vergoedingen voor overwerk en als het even kan ook eindejaarsuitkeringen per maand te laten uitbetalen. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico dat ze een lagere uitkering krijgen als ze na een jaar werkloos of ziek worden. Dat kan per vier weken honderd euro netto of meer schelen.

De UWV gebruikt een nieuwe rekenmethode om de hoogte van de WW en de ziektewetuitkering vast te stellen. Beeld anp
De UWV gebruikt een nieuwe rekenmethode om de hoogte van de WW en de ziektewetuitkering vast te stellen.Beeld anp

Het verschil zit 'm in een nieuwe rekenmethode waarmee uitkeringsinstantie UWV de hoogte van de WW en ziektewetuitkering vaststelt. Tot 1 juni 2013 telde al het opgebouwde loon mee, nu moeten extra's als overwerk, ploegentoeslag en eindejaarsuitkering ook daadwerkelijk zijn uitbetaald. De nieuwe rekenmethode kan vooral voor flexwerkers nadelig uitpakken, omdat zij niet altijd een heel jaar hebben gewerkt of de maand december net niet wordt meegerekend (zie inzet). 'Het lijkt op Russisch roulette en is vrij willekeurig', zegt Arie Wit, dagloonspecialist. 'Het hangt ervan af wanneer iemand begint en wanneer iemand werkloos wordt.'


Een werkloze geograaf-econoom uit Leusden trok aan de bel over wat hij 'een heimelijke verlaging van de uitkeringen' noemt. 'Niemand die het merkt. Het UWV heeft het immers voor je uitgerekend. Ik ben iemand die nog wel eens iets narekent en dan ontdek je dat je wel belastingen en premies betaalt over je opgebouwde loon, maar dat dit niet allemaal meetelt als je op straat komt te staan. Het scheelt mij bijna tweehonderd euro per maand.'

undefined

Ongunstig

Sinds vorig jaar zomer is de berekening van het dagloon vereenvoudigd. Tot dan werden de laatste gegevens over het inkomen opgevraagd bij de werkloze of zieke werknemer. Nu haalt het UWV in principe alle gegevens op bij de Belastingdienst. 'Eén druk op de knop en de juiste gegevens zijn binnen', zegt de woordvoerder van het UWV.


Omdat er meer tijd nodig is voordat alles binnen is bij de Belastingdienst, is de periode waarover de uitkering wordt berekend teruggeschoven in de tijd. Voor wie werkloos wordt per 1 november tellen loon en extra beloningen mee tot en met 30 september. In de oude situatie telde alles mee tot en met 31 oktober.


Het UWV constateert in algemene zin geen grote verschillen in de uitkeringen, maar erkent dat de nieuwe berekening soms ongunstig kan uitpakken. 'Maar soms ook gunstiger, zoals het geval lijkt voor uitzendkrachten.' Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt uit de gegevens tot nu geen trendbreuk in de gemiddelde hoogte van de daglonen. 'Maar we houden een vinger aan de pols', zegt de woordvoerster.

undefined

Een maand verschil, 113 euro minder WW

Van twee werknemers wordt na één jaar hun contract niet verlengd. Ze verdienen beiden 3.000 bruto per maand en vallen onder dezelfde cao. Ze krijgen beiden in december een eindejaarsuitkering en over het vierde kwartaal eenzelfde ploegentoeslag. Collega A is in januari begonnen, collega B in februari. Collega B krijgt een hogere WW: 113 euro per vier weken. Dat komt doordat van collega B de maand december nog meetelt en van collega A de berekening eind november stopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden