Onderzoek NMa in groentesector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze week bedrijfsbezoeken gebracht aan acht ondernemingen die groente en fruit afzetten. Daarnaast heeft de kartelwaakhond aan een aantal ondernemingen in de sector gevraagd om nadere inlichtingen. Bij de invallen in de bedrijven werden 65 medewerkers ingezet, meer dan gebruikelijk bij dit soort onderzoeken.

De NMa maakte dat woensdag bekend. Eerder deze week ging de Belgische mededingingsautoriteit op bezoek bij veilingen in Vlaanderen.

Volgens de NMa is het economisch belang van de groente- en fruitsector groot, gezien de omzet van 12 miljard euro per jaar. De mededingingsautoriteit ziet de sector als een ‘belangrijk aandachtsveld’, omdat er veel samenwerkingsverbanden zijn. Dat zou een verhoogd risico met zich brengen om afspraken te maken over prijzen of het verdelen van de markt.

Of de bedrijven daadwerkelijk onder één hoedje hebben gespeeld, is nog lang niet duidelijk. De NMa waagt zich niet aan een uitspraak over de duur van het onderzoek.

Een van de bedrijven die de NMa dinsdag op bezoek kreeg is FresQ, een telerscoöperatie in Naaldwijk die vooral doet in paprika’s en tomaten. Ook werd opheldering gevraagd aan Thijs Jasperse, voorzitter van drie samenwerkingsverbanden van telkens acht televersverenigingen. Het gaat om de A8 (aubergines), de K8 (komkommers) en de P8 (paprika’s). Volgens Jasperse ‘is wat wij doen volstrekt legaal’.

Het onderzoek van de NMa heeft grote verbazing gewekt bij LTO-Nederland en bij het CDA.

‘Ons land telt in totaal 22 verenigingen van telers, waarin zij de krachten bundelen bij de afzet van de producten. Dat kan niet voorkomen dat de tuinders door de organisaties van de supermarkten tegen elkaar worden uitgespeeld. Daardoor is nu sprake van verdere schaalvergroting bij de verenigingen van de tuinders. Daarbij worden de Europese regels rond mededinging in acht genomen’, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO-Glaskracht, dat opkomt voor de belangen van de glastuinders.

CDA-Kamerlid Jan Mastwijk heeft de glastuinders al eerder opgeroepen een vuist te maken tegen de supermarkten. De groentetelers hebben vooral bij belangrijke producten als komkommer, tomaat en paprika te maken met supermarkten die hun prijzen proberen op te leggen, zegt de CDA’er. ‘De NMa moet maar eens bij de supermarkten gaan kijken of daar geen ongeoorloofde dingen gebeuren’, vindt Mastwijk. Hij zal Verburg om opheldering vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden