Onderzoek naar 'voordelen' voor KLM door Schiphol in zomer afgerond

Marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoopt in de zomer het al lang lopende onderzoek naar de marktpositie van KLM te hebben afgrond. De autoriteit is al drie jaar aan het onderzoeken of KLM voordelen van Schiphol krijgt. Het onderzoek begon na klachten van andere luchtvaartmaatschappijen die vanaf de luchthaven vliegen, zegt ACM.

Gidi Pols
Een KLM-toestel op Schiphol. Marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of KLM niet te veel financiële en organisatorische voordelen geniet op Schiphol ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen. Beeld ap
Een KLM-toestel op Schiphol. Marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of KLM niet te veel financiële en organisatorische voordelen geniet op Schiphol ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen.Beeld ap

De bevoorrechte positie van KLM zorgt voor goede verbindingen tussen Schiphol en de rest van de wereld, zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM, in een interview met Trouw. Het lopende onderzoek moet uitwijzen of KLM ook andere voordelen geniet die niet nodig zijn om de het netwerk op peil te houden. 'We kijken naar voordelen over de hele breedte, zowel financieel als organisatorisch', zegt een woordvoerder van ACM.

Volgens de toezichthouder is deze zaak een voorbeeld van de frictie van het publieke en commerciële belang van Schiphol. De luchthaven is deels in de handen van de overheid en moet zorgen voor de bereikbaarheid van Nederland. Tegelijkertijd is Schiphol een commercieel bedrijf.

Schiphol lokt concurrenten van KLM met kortingen

Schiphol geeft kortingen aan maatschappijen uit het Midden-Oosten, waardoor die op langeafstandsvluchten de concurrentiestrijd aangaan met de KLM. Arabische maatschappijen krijgen douceurtjes van duizenden euro's per vlucht.

Netwerkkwaliteit

Het argument dat KLM moet zorgen voor een goede netwerkkwaliteit van Schiphol 'is misschien niets meer dan emotie', zegt Fonteijn. 'Andere maatschappijen kunnen immers ook overal heen vliegen. Er zijn luchtvaartdeskundigen die zeggen dat je het beter vrij kunt laten, dat het wel goed komt met de netwerkkwaliteit. Wij kijken waar de grenzen liggen.'

De toezichthouder hoopt nog voor de zomer het onderzoek af te ronden, zegt een woordvoerder. Als daaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van oneerlijke concurrentie, zoals de concurrenten van KLM beweren, kan dat Schiphol en KLM boetes opleveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden