Onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij Staatsloterij

De Kansspelautoriteit is een officieel onderzoek begonnen naar malversaties bij de Staatsloterij. De toezichthouder van de gokbranche heeft aanwijzingen dat diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Ex-werknemers van het bedrijf dat de loterijsystemen beheert vrezen dat er wordt gesjoemeld met de uitslag van de grootste loterij van Nederland.

Een oude reclame van de Staatsloterij langs de A4 bij Nieuw-Vennep.Beeld anp

Formeel is het onderzoek gericht op 'de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces'. Deze zomer begon de Kansspelautoriteit al een vooronderzoek. Dat onderzoek kwam eerder deze maand in een stroomversnelling na vragen van de Volkskrant over een beveiligingslek bij de Staatsloterij (jaaromzet: 773 miljoen euro). De toezichthouder plande een inval, maar daar kregen de bazen van de loterij afgelopen donderdag voortijdig lucht van. Daardoor lijkt het onderzoek bij voorbaat beschadigd.

Of er daadwerkelijk sprake is geweest van vals spel, is niet bekend. Wel is het opvallend dat de trekking van januari van dit jaar en de trekking van Koningsdag niet volgens protocol zijn verlopen. De loterij keerde in januari minder uit dan de bedoeling was. Bij de Koningsdagverloting maakten meer loten deel uit van de trekking dan er waren verkocht. De loterij zegt in een reactie dat ze deze fout voor de trekking heeft gecorrigeerd.

De Staatsloterij, met de minister van Financiën als enig aandeelhouder, heeft de fouten bij de trekkingen niet naar buiten gebracht. Daartoe is de loterij wettelijk ook niet verplicht. Wel werd de Kansspelautoriteit (KSA) op de hoogte gesteld.

Beeld anp

Controle
Dat de systemen van de loterij gevoelig zijn voor fraude, blijkt ook uit een rapport van accountant PricewaterhouseCoopers (PWC), dat in bezit is van de Volkskrant. Controleurs van PWC hielden in 2011 een controle bij Intralot, een in Amsterdam gevestigd Grieks bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert. In het rapport schrijven de controleurs dat het bedrijf de informatiebeveiliging op cruciale punten niet op orde heeft.

Vier oud-medewerkers van Intralot verklaren tegenover de Volkskrant dat het door een beveiligingslek mogelijk is de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren. Medewerkers uit Griekenland hebben volgens hen anoniem toegang tot de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen. Ze zouden zo een deel van de bestaande loten kunnen vervangen door eigen loten zonder dat iemand daarvan op de hoogte hoeft te zijn.

De Staatsloterij zegt dat Intralot voldoet aan 'alle gangbare beveiligingsstandaarden'. 'De controles die de Staatsloterij en onze onafhankelijke accountant regelmatig uitvoeren geven geen aanleiding te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de database', schrijft de loterij in een reactie. Volgens de loterij zijn er bij geen enkele trekking manipulaties geconstateerd. 'Maar we zullen volledig meewerken aan het onderzoek en de Kansspelautoriteit van harte welkom heten als ze langskomen', aldus woordvoerder David Selier.

Intralot laat in een reactie weten niet verantwoordelijk te zijn voor de trekking zelf en dus geen invloed te hebben op de prijzentoekenning. 'De beveiliging van de systemen van Intralot voldoet aan alle redelijkerwijs te stellen eisen. Vanzelfsprekend vindt permanente monitoring plaats.'

De Kansspelautoriteit ziet desondanks voldoende reden om een officieel onderzoek in te stellen. 'Het is onze wettelijke taak om consumenten te beschermen en te informeren.'

Vandaag meer in de Volkskrant: de schatkamer van de Staatsloterij zit niet op slot. Of lees dit achtergrondartikel via Blendle.

Heeft u informatie die u naar aanleiding van dit stuk wilt delen met de verslaggevers? Mail dan naar onderzoek@volkskrant.nl of reageer anoniem via www.publeaks.nl.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden