Onderzoek naar beleid Fortis

Een driekoppige commissie gaat onderzoeken of er bij bankverzekeraar Fortis sprake is geweest van wanbeleid.

ANP

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had zo'n onderzoek gevraagd. Een verzoek tot het bevriezen van de nationalisatie van Fortis door verschillende overheden, werd afgewezen.

Willems wil dat de commissie de gang van zaken bij Fortis onder de loep neemt vanaf 29 mei 2007, de dag waarop een openbaar bod werd uitgebracht op ABN Amro. Zaken die de onderzoeksgroep bekijkt, zijn de financiering van de overname van ABN Amro en de communicatie van Fortis over de financiële gezondheid naar aandeelhouders en klanten. Ook wordt de rol die de overheden van België, Nederland en Luxemburg speelden bij de nationalisatie van Fortis en ABN Amro nader bekeken.

Uniek
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageerde verheugd en stelt dat er sprake is van een ‘uniek onderzoek’. VEB-voorman Jan Maarten Slagter: ‘De reikwijdte is enorm, er is 600.000 euro voor beschikbaar. Zo'n groot onderzoek heeft de Ondernemingskamer nog nooit toegewezen. Dit is meer dan wij hadden gehoopt.’

Als de Ondernemingskamer op basis van het onderzoek concludeert dat er sprake is geweest van wanbeleid, kan de VEB schadevergoeding eisen. Hoe groot de claims zullen zijn, is onduidelijk. ‘Ga er maar van uit dat het om miljarden gaat. Of dat 5 of 20 is, kan ik nu niet zeggen. Dat is nu nog te ingewikkeld’, zei Slagter. Jurist Paul Coenen zei dat claims zich ook op overheden kunnen richten. ‘Als blijkt dat ze onrechtmatig hebben gehandeld’.

Teruggedraaid
Advocaat Arnold Croiset van Uchelen, die optreedt namens de Nederlandse Staat, was desondanks tevreden. Met name dat de overname van Fortis door de Staat niet teniet gedaan is. ‘We hebben betoogd dat die transactie niet kan worden teruggedraaid’, aldus Croiset van Uchelen. ‘En dat is ook het resultaat.’

Fortis zelf vindt het niet onbegrijpelijk dat er een onderzoek komt, zei advocaat Harm-Jan Kluiver. ‘Ik ben niet verbaasd. Er is heel veel gebeurd bij Fortis. Het is goed dat daar onafhankelijk naar wordt gekeken.’ Kluiver verwacht dat het onderzoek naar mogelijk wanbeleid tussen een halfjaar en een anderhalf jaar gaat duren.

De VEB stapte eind oktober naar de rechter. De beleggersclub vindt onder meer dat Fortis aandeelhouders onjuist heeft geïnformeerd en dat de overname van ABN Amro veel te veel risico's met zich meebracht. Beleggers verloren vele miljarden euro's toen Fortis in oktober grotendeels ontmanteld werd, onder meer door de nationale overheden van de Benelux-landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden