Onderzoek: Best presterende bedrijven betalen baas relatief minder

Belangrijk nieuws voor de slepende discussie over de topinkomens in het bedrijfsleven: de best presterende bedrijven betalen hun baas relatief minder dan ondernemingen die het niet zo goed doen. Bij die beter presterende bedrijven maakt de bonus ook een minder groot deel uit van de totale beloning van de topman. De loonkloof tussen de top en de werkvloer is ook kleiner bij bedrijven die op de lange termijn beter presteren.

Medewerkers op de Zuidas Foto anp

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Vlaamse Vlerick Business School naar de beloning van de bestuursvoorzitters van Europese beursgenoteerde bedrijven. Bij bedrijven die de afgelopen zeven jaar bovengemiddeld presteerden, lag de beloning van de topman dus juist lager dan bij ondernemingen met minder goede (winst)cijfers. De vaak gehoorde bewering dat de beloning van de topman steeds weer omhoog moet omdat dit goed is voor de prestaties bij het bedrijf, kan dus in de prullenbak.

Datzelfde geldt, meldt onderzoeksleider Xavier Baeten, voor de stelling dat hoge bonussen voor de top goed zijn. Bij de best presterende bedrijven was de bonus een minder belangrijk onderdeel van de totale beloning dan het vaste salaris. Een groot verschil tussen top en werkvloer blijkt ook al contraproductief. Bij ondernemingen die het op de lange termijn goed doen, is dit verschil kleiner. Maar in Nederland wordt de loonkloof tussen top en werkvloer juist groter, bleek dit jaar uit onderzoek van de Volkskrant.

De Vlerick Businesss School onderzocht 861 bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In de laatste twee landen doen bedrijven het beter dan de markt, aldus het onderzoek. Nederlandse bedrijven presteren gemiddeld.

2,94 miljoen euro verdiende de topman van een AEX-bedrijf vorig jaar gemiddeld, volgens de Vlerick Business School. Vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kregen bazen meer.


Dit schreven we eerder over de loonkloof bij bedrijven

De stijging aan de top was in jaren niet zo laag, maar desondanks groeit de loonkloof tussen top en werk vloer, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. En hij wordt voorlopig niet kleiner.