Onderzoek beleid PCM kan een staartje krijgen

De president van de Ondernemingskamer, Huub Willems, uitte deze week zware kritiek op het beleid van PCM rond de vorige eigenaar van het bedrijf, Apax....

Wilco Dekker

Wat gaat er nu gebeuren?

De Ondernemingskamer wijst twee onderzoekers aan die een rapport maken. Dat gaat zeker enkele maanden duren. De kosten van het onderzoek, maximaal 150 duizend euro, moet PCM betalen. Als het rapport er aanleiding toe biedt, kunnen de bonden weer naar de Ondernemingskamer gaan om officieel te laten vaststellen dat bij PCM sprake is geweest van wanbeleid.

Wat gebeurt er als wanbeleid wordt vastgesteld?

Als de Ondernemingskamer wanbeleid vaststelt, kunnen de bonden vragen om voorzieningen te treffen, zoals het verzoek tot ontslag van verantwoordelijke bestuurders. Bij PCM zijn de meeste bestuurders al vertrokken. Alleen de huidige voorzitter van de raad van bestuur, Bert Groenewegen, en commissaris Theo Strengers zitten er nog. Andere betrokken sneuvelden vorig jaar al in het geweld rond Apax, zoals topman Ton aan de Stegge en bestuurder Philip Alberdingk Thijm. Twee commissarissen stapten op. Groenewegen, de enig overgebleven PCM-bestuurder, werd in 2005 binnengehaald als financiële man. Strengers is bestuurder van de huidige eigenaar van PCM, de Stichting Democratie en Media. Namens SDM was hij al voor de komst van Apax commissaris van PCM.

Kan er geld teruggehaald worden bij Apax?

Dat is heel ingewikkeld en hoogst onwaarschijnlijk. SDM zou schade kunnen claimen bij Apax, maar was bij het hele proces nauw betrokken, en ontving als andere grootaandeelhouder van PCM bovendien een vermogen bij de komst van Apax. Mocht SDM al achter Apax aan willen gaan, dan moet de stichting eerst bewijzen dat ze is misleid door Apax of andere betrokken; SDM was immers overal bij.

Ook het aandelenplan voor de top van PCM wordt onderzocht. Moeten de bonussen teruggestort worden?

Dat wordt lastig. De 29 managers en (oud-)bestuurders van PCM die bij het vertrek van Apax in totaal bijna 10 miljoen euro aan bonussen ontvingen, hebben dat geld van de koper van Apax’ aandelen, SDM, gekregen – dus niet van PCM, het onderwerp van het onderzoek. Maar de Ondernemingskamer laat de geldigheid van dat aandelenplan onderzoeken. De managers en bestuurders waren ten tijde van Apax via dat plan aandeelhouder van PCM, en vallen dus onder de reikwijdte van het onderzoek. Als vast komt te staan dat het aandelenplan onrechtmatig was, kunnen de bonden een poging ondernemen de bonussen terug te vorderen. Voor zowel het laten ontslaan van bestuurders als het terughalen van bonussen moeten de bonden dus nadere actie ondernemen. Tot nu hebben ze laten weten de waarheid over PCM en Apax te willen weten, wat via het onderzoek naar wanbeleid nu gaat gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden