'Onderzoek agrarisch natuurbeheer rammelt'

Het is onzin dat agrarisch natuurbeheer niets zou opleveren. Dat zegt D. Melman van de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, dat het beheersprogramma uitvoert....

Het onderzoek van de ecologen is volgens Melman niet representatief omdat de desbetreffende kleine percelen afzonderlijk werden onderzocht en alle betrokken landbouwers één bepaald beheerscontract hebben, terwijl er vijftien verschillende types bestaan. Daaruit kunnen volgens Melman geen algemene conclusies worden getrokken.

In het onderzoek tonen de ecologen aan dat weidegronden van boeren die beheerscontracten hebben afgesloten, niet méér natuurwaarde hebben dan die van 'klassieke' boeren. De beheersovereenkomsten houden in dat de boeren in ruil voor een aanvulling op hun inkomen de natuur ontzien. Dit doen zij door het achterwege laten of uitstellen van onder meer maaien en bemesten om planten en vogels te sparen.

De kosten van de 55 duizend hectare aan afgesloten beheersovereenkomsten bedragen ruim 50 miljoen gulden. In de komende jaren loopt het aantal beheersgebieden op tot 100 duizend hectare landbouwgrond.

De onderzoekers concluderen dat de soortenrijkdom in de beheersgebieden niet groter is op de onderzochte percelen dan elders. Gekeken werd naar weidevogels, planten en insecten. Melman vindt ook deze conclusie onterecht. Weidevogels bijvoorbeeld moeten volgens hem onderzocht worden op oppervlakten van minimaal 40 hectare en niet op de percelen die nu zijn bekeken.

De onderzoekers verwijten het ministerie te weinig op de resultaten van het beheersprogramma te letten. De Dienst Landelijk Gebied is twee jaar terug gestopt met het onderzoek naar de effecten van beheersgebieden. De boeren worden echter altijd getoetst op de naleving van de contracten. Volgens Melman zal de controle daarop sowieso veranderen als rond januari volgend jaar het nieuwe beheersprogramma in werking treedt.

De nieuwe regeling beoordeelt de landbouwers op het behaalde natuurresultaat. Halen ze de doelstelling niet, dan wordt hun vergoeding gekort. Melman juicht daarom de aanbeveling van de onderzoekers toe om de boeren te voorzien van kennis over flora en fauna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden