Onderzeeër naar Somalië

A/B Hr. Ms. Johan de Witt Nederland zal dit najaar een onderzeeër inzetten voor de bestrijding van piraterij. Het is daarmee het eerste land dat gehoor geeft aan een verzoek van de NAVO....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Minister Van Middelkoop van Defensie heeft dat maandag gezegd aan boord van de Hr. Ms. Johan de Witt, voor de kust van Somalië.

Volgens van Middelkoop (ChristenUnie) zal een onderzeeboot een bijdrage gaan leveren aan het vergaren van ‘vitale’ informatie voor antipiraterij-operaties. Nederland beschikt over vier onderzeeërs, die volgestouwd zijn met afluisterapparatuur.

‘Er is behoefte aan een verfijnde inlichtingencapaciteit. De bestrijding van piraterij staat of valt daarmee’, aldus de bewindsman. Het gaat om een ‘aanvulling’ op de inzet van helikopters en vooral patrouillevliegtuigen door andere lidstaten van zowel de EU als de NAVO. Weinig andere landen beschikken over onderzeeboten.

Piraterij wordt de laatste jaren met wisselend succes bestreden voor de kust van Somalië. Op dit moment liggen daar zestien gekaapte koopvaardijschepen. Zonder de aanwezigheid van internationale marine-eenheden zou dat een veelvoud geweest zijn, menen betrokken militairen. Jaarlijks passeren 22.000 schepen de Golf van Aden.

Nederland zal, zo bevestigt Van Middelkoop, de komende anderhalf jaar blijven deelnemen aan de operaties van EU en NAVO.

Het amfibisch transportschip Johan de Witt, dat momenteel in Europees verband actief is, zet binnenkort koers naar Nederland en zal in september worden vervangen door het bevoorradingsschip Amsterdam. Voor de NAVO-operatie is onlangs het fregat De Zeven Provinciën vanuit Den Helder vertrekken.

Al met al bereikt de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen piraterij later dit jaar met de gelijktijdige inzet van drie vaartuigen een maximum. Nederland begon enkele jaren geleden met een enkel fregat ter bescherming van VN-voedseltransporten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden