Ondernemingsrechter Huub Willems hakt snel knopen door

Schikken vindt de president van de Ondernemingskamer de beste oplossing. Als dat niet lukt, volgt een snelle uitspraak...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Huub Willems, president van de Ondernemingskamer, had slechts zes dagen nodig om een streep te zetten door de voorgenomen verkoop van LaSalle door ABN Amro. Donderdagmiddag deed de rechter zijn uitspraak waarnaar in Nederland en daarbuiten reikhalzend werd uitgekeken. Willems, die al veel belangwekkende uitspraken in bedrijfsconflicten op zijn naam heeft, staat bekend om zijn snelheid en zijn praktische inslag. In juridische haarkloverij is hij niet geïnteresseerd.

Vanwege het spoedeisende karakter van de ABN Amro-zaak vond Willems het geen probleem het hof afgelopen zaterdag bijeen te roepen. Hij weet dat bedrijven en aandeelhouders in het heetst van een internationale overnamestrijd niets hebben aan een vonnis over een paar weken.

De Ondernemingskamer kan snel handelen. Een advocaat die duidelijk kan maken dat het ernst is en zich voor maandag 12 uur ’s ochtends meldt, kan de eerstvolgende donderdag oog in oog met Willems staan.

Deze snelheid combineert Willems, die werkdagen maakt van 7 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds, met praktische bruikbaarheid. Zo doorbrak Willems begin dit jaar de impasse bij Stork. Zijn uitspraak viel zowel goed bij de activistische aandeelhouders als bij het bestuur van het gelaagde industrieconcern.

Willems (62) is sinds 1996 gezichtsbepalend voor de Ondernemingskamer, die stamt uit 1971. Aandeelhouders, ondernemingsraden en vakbonden die er niet uitkomen met de leiding van een bedrijf, belanden uiteindelijk bij de Ondernemingskamer. Die bepaalt of er sprake is van behoorlijk bestuur waarbij voldoende rekening is gehouden met aandeelhouders en personeel. Zo niet, dan velt Willems het gevreesde oordeel: wanbeleid. Dit overkwam onder meer Laurus en HBG.

‘De wetgever heeft dit woord bedacht’, relativeerde Willems in een interview met de Volkskrant. ‘Het is een technische term op grond waarvan de Ondernemingskamer voorzieningen kan opleggen, zoals besluiten vernietigen en bestuurders schorsen.’

Deze technische term kan hard aankomen. Zo noemde Carel-Jan Reigersman van baggeraar HBG het vonnis zwaar overtrokken. Het bestuur van HBG kreeg het predicaat wanbeleid opgeplakt nadat de aandeelhouders zich hadden gekeerd tegen de joint-venture met Ballast Nedam. De Hoge Raad heeft dit vonnis overigens later weer vernietigd.

Landelijke bekendheid verwierf Willems, die voor zijn studie op het katholieke jongensinternaat Rolduc in Kerkrade zat, begin jaren negentig. Hij was toen rechter in de zaak tegen drugshandelaar Charles Zwolsman.

De zaken die de Ondernemerskamer behandelt, laten zien wat speelt bij het Nederlandse bedrijfsleven. In het begin waren het vooral onderzoeken naar geruchtmakende faillissementen van bijvoorbeeld Ogem, Vie d’Or en Bredero.

In de jaren negentig kwamen fusieperikelen langs. Zo troffen de luxemerken Gucci en LVMH elkaar bij Willems. Vaak waren het aandeelhouders die vonden dat het bestuur ze had gepasseerd. De afgelopen tijd stellen aandeelhouders zich een stuk assertiever op bij ondernemingen als Stork en ABN Amro.

Dat Willems niets heeft tegen een stevige inbreng van aandeelhouders blijkt ook weer uit zijn laatste uitspraak. ‘Ik geloof dat je aandeelhouders meer bij de onderneming moet betrekken dan nu het geval is’, zei Willems in 2003 tijdens een discussie over ondernemingsbestuur in de Tweede Kamer.

Willems heeft honderden uitspraken gedaan het afgelopen decennium. Daarvan trok slechts een klein aantal de aandacht omdat bekende bedrijven de hoofdrol spelen. Daarnaast is Willems vooral bezig met het beslechten van conflicten bij kleine bedrijven. Het liefst schikt Willems de zaken. ‘Ons motto is: je kunt beter schikken dan procederen. Je kunt beter niet naar de rechter gaan, want dan wordt altijd geslachtofferd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden