Ondernemingskamer schiet Akzo te hulp, voor PPG rest enkel vijandig overnamebod

De kans dat de 'ongevraagde' overname van AkzoNobel door PPG nog doorgaat is klein nu de Ondernemingskamer maandagavond korte metten maakte met de eis van een groep boze Angelsaksische aandeelhouders. Die wilden dat het Nederlandse verf- en chemieconcern alsnog zou gaan onderhandelen met de Amerikaanse rivaal. Hiermee is een vijandig overnamebod op Akzo de enige overgebleven optie voor PPG. Deskundigen verwachten niet dat het zover komt.

Gijs Makkink, voorzitter ondernemingskamer, doet de uitspraak bij de zaak Elliott Advisors tegen AkzoNobel in de Ondernemingskamer. Beeld anp
Gijs Makkink, voorzitter ondernemingskamer, doet de uitspraak bij de zaak Elliott Advisors tegen AkzoNobel in de Ondernemingskamer.Beeld anp

De Ondernemingskamer wees de eis van activistisch aandeelhouder Elliott af dat er een bijzondere aandeelhoudersvergadering moet komen, waarop president-commissaris Antony Burgmans kan worden ontslagen. Hij zou de overname door PPG tegenwerken omdat Akzo niet eens wil praten over het bod van PPG van 27 miljard euro. Hij zou moeten worden vervangen door een 'supercommissaris', die beide partijen alsnog om tafel zet.

Maar volgens de Ondernemingskamer gaan de raad van bestuur en de raad van commissarissen over de strategie van het bedrijf. Zij kunnen bij een ongevraagd bod niet worden gedwongen inhoudelijk te praten met de bieder. Die bieder heeft geen rechten op zo'n inhoudelijk gesprek, aldus voorzitter Gijs Makkink van de Ondernemingskamer. Aandeelhouders moeten daarnaast wel achteraf hun zegje kunnen doen, maar kunnen niet vooraf eisen dat het belaagde bedrijf gaat onderhandelen met de ongevraagde bieder.

'Fantastische uitspraak'

Een woordvoerder van Akzo sprak maandagavond van een 'fantastische uitspraak', die veel verder gaat dan het belang van AkzoNobel alleen. Ook andere Nederlandse bedrijven - Unilever werd eerder dit jaar kortstondig belaagd door het Amerikaanse KraftHeinz - kunnen ernaar verwijzen. Voorwaarde is wel dat het bedrijf serieus kijkt naar het ongevraagde bod. Volgens de Ondernemingskamer heeft de top van Akzo dat gedaan, onder meer door veelvuldig bijeen te komen voor overleg over de drie biedingen die PPG deed. Dat Akzo niet inhoudelijk wilde praten, begrijpt de Ondernemingskamer ook. Door de dreigende taal van PPG zelf en diverse Angelsaksische aandeelhouders in de publiciteit over wat er zou gebeuren als Akzo niet kwam praten, waren zulke onderhandelingen niet vrijblijvend meer.

Voor de aandeelhouders van AkzoNobel is de uitspraak van de Ondernemingskamer een tegenvaller. PPG zei tot nu toe 96,75 euro per aandeel Akzo te willen bieden. Dat aandeel noteerde maandag 76 euro. Als de Amerikanen hun bod niet doorzetten, kost dat de aandeelhouders dus veel geld. Akzo heeft steeds volgehouden dat de eigen plannen - het afstoten van de chemietak, flinke bezuinigingen en 1,6 miljard euro uitkering aan de aandeelhouders - beter zijn voor alle partijen; niet alleen de aandeelhouders, maar ook de werknemers, het milieu en de maatschappij.

De Ondernemingskamer vindt wel dat Akzo alsnog verantwoording moet afleggen aan de boze aandeelhouders. Zo'n inhoudelijke uitleg ontbreekt nog. Akzo mag wel zelf weten hoe en wanneer het die uitleg gaat geven. Dat hangt mede er mede van af of PPG zijn bieding op Akzo na deze uitspraak van de Ondernemingskamer doorzet. Zo'n conceptbieding moet volgens beursregels uiterlijk komende donderdag binnen zijn bij toezichthouder AFM. De top van het Amerikaanse concern komt dinsdag bijeen en komt dan mogelijk met mededelingen over wat hij gaat doen met het bod op Akzo. Analisten en andere deskundigen denken niet dat PPG met een vijandig bod komt. Vijandige overnames pakken vaak slecht uit en door beschermingsmaatregelen kunnen de Amerikanen niet de volledige zeggenschap krijgen om hun plannen te kunnen uitvoeren, en de beloofde synergievoordelen binnen te halen.

Elliott meldde maandagavond 'verbaasd en teleurgesteld' te zijn over de uitspraak, en zich te beraden op nadere stappen.


Meer over AkzoNobel en de overnamestrijd

Bedenktijd
Het kabinet is eruit: elk Nederlands bedrijf dat geconfronteerd wordt met een vijandige overname moet onder meer een wettelijke bedenktijd kunnen krijgen, zodat het op zoek kan naar alternatieven.

De zeven zonden van AkzoNobel
Het geduld is op, schrijft een Amerikaans beleggingsfonds over de weigering van AkzoNobel op een derde overnamebod. Een overname is nodig om de omzet te doen groeien. Klopt dat wel? (+)

Openlijk oorlog
Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. Vijf vragen over de aanval op AkzoNobel (+).

'Overname is niet alleen voor ons een ramp'
De Volkskrant interviewde in april AkzoNobel-topman Ton Büchner (+), die voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan stond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden