Ondernemingskamer gelast onderzoek naar Stork

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten dat er een onderzoek moet komen naar de bedrijfsvoering bij het industrieel concern Stork....

ANP

Storks grootaandeelhouders Centaurus en Paulson willen dat onderzoek omdat zij zich genegeerd voelen door het bestuur en de commissarissen van Stork. De twee willen dat het bedrijf zijn strategie aanpast en zich uitsluitend richt op de luchtvaartactiviteiten.

Stork zou in de ogen van de investeerders een nationale luchtvaartkampioen moeten worden. Het Naardense bedrijf voelt daar niets voor en wil zijn drie-pijler-strategie uitvoeren, waarbij het concern bestaat uit de divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services.

Op een aandeelhoudersvergadering in oktober stemde de meerderheid van de aanwezigen voor de plannen van Centaurus en Paulson, maar Stork legde deze uitkomst naast zich neer. Centaurus en Paulson reageerden verbolgen en dienden een motie van wantrouwen in tegen de commissarissen omdat ze onder de Nederlandse wet niet kunnen tornen aan de positie van de raad van bestuur. De twee aandeelhouders willen de huidige toezichthouders naar huis sturen en hopen bij een nieuwe raad van commissarissen gehoor te vinden voor hun plannen.

De Stichting Stork is echter dwars gaan liggen. Deze stichting heeft zogenoemde preferente aandelen uitgegeven, waardoor het stemrecht van Centaurus en Paulson sterk is verminderd. De twee aandeelhouders hebben de Ondernemingskamer gevraagd deze beschermingsconstructie ongedaan te maken, voordat de aandeelhouders donderdag bijeenkomen om te stemmen over het plan de commissarissen te ontslaan. Daarover doet de rechter woensdagmiddag nog uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden