Ondernemers vinden het maar een gehannes, zonnepanelen

Bedrijfspanden bieden nog genoeg ruimte voor veel meer zonnepanelen in Nederland. Alleen zien ondernemers vaak op tegen het geregel. Juist daarin kunnen leasebedrijven een mooie rol spelen.

Gerard Reijn
null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Er wordt al veel gemopperd op windmolens die het uitzicht en het landschap bederven, maar wacht maar tot de zonneparken echt doorbreken. Nu al zijn er plannen voor zonneparken die 100 hectare beslaan (Hoogezand-Sappemeer). Dat is een vierkante kilometer, een dubbel zo groot terrein als de Efteling beslaat. En er zijn al meer parken aangekondigd van tientallen hectaren. Dromerig grasland wordt omgezet in energiefabrieken.

Toch zijn er weinig zaken overbodiger dan zonneparken op de grond. Woningen zijn vaak al prima geschikt om zonnepanelen op te leggen, al vinden veel mensen dat die panelen het aangezicht van huizen verknallen.

Maar dan blijven er nog genoeg lelijke daken over, daken waaraan niets verknald kan worden. Ga maar op bedrijfsterreinen kijken. Of naar de daken van moderne boerenschuren. Gek genoeg wordt tot nu toe met al die imposante dakoppervlakten meestal niets gedaan.

Leasen

Ondernemers vinden het maar een gehannes, die zonnepanelen. Terwijl zonnepanelen voor particulieren een uiterst rendabele belegging zijn (met een rendement van een procent of 10), is dat voor ondernemers nauwelijks het geval. Natuurlijk besparen ook zij op hun stroomrekening, maar omdat een beetje ondernemer per kilowattuur stroom veel minder betaalt dan een huishouden, bespaart hij ook minder als hij zonnepanelen plaatst. Een huishouden betaalt meer dan 20 cent per kilowattuur, een middelgrote onderneming betaalt rond de 10 cent en grootverbruikers zelfs maar 6 cent. Dat verschil wordt grotendeels veroorzaakt door de energiebelasting, die lager is naarmate het verbruik hoger is.

Maar de laatste jaren zijn er partijen op de markt gekomen die ondernemingen onder de panelen kunnen krijgen zonder ze op te zadelen met hogere stroomkosten en - ook niet onbelangrijk - zonder de ondernemer van zijn werk te houden. Constructies met leasen of huren zijn erop gericht de ondernemingen vooral het gedoe uit handen te nemen.

SolarAccess is een van die bedrijven. Het bedrijf biedt nu een leaseconstructie aan in samenwerking met ABN Amro. Daarbij blijven de panelen zestien jaar lang eigendom van SolarAccess en van de bank, en neemt de klant de stroom af met een kleine korting op de normale stroomprijs. Na die zestien jaar worden de panelen eigendom van de klant.

Een monteur plaats zonnepanelen op het dak van een woonhuis. Beeld ANP
Een monteur plaats zonnepanelen op het dak van een woonhuis.Beeld ANP

Subsidiepot

De constructie levert maar weinig kostenbesparingen op, maar Louis Sciarli, directeur van vuilnisverwerker Vliko in Zoeterwoude, is er desondanks enthousiast over. 'Wij laten SolarAccess nu zonnepanelen leggen, genoeg voor ons eigen gebruik. We gaan zelfs wat extra stroom produceren, die we mogelijk aan onze buren kunnen leveren.' Het hele bruikbare deel van het dak van het nieuwe pand van Vliko wordt belegd met zonnepanelen, tenminste: als het bedrijf nu eindelijk zijn subsidie krijgt. Vorig jaar probeerde Vliko dat al twee keer, maar toen was de subsidiepot voor duurzame energie (SDE+-regeling) telkens leeg. Dat kwam vooral doordat kolencentrales maar liefst 40 procent van het beschikbare budget voor zich opeisten voor de subsidie op het bijstoken van houtkorrels in hun centrales.

Dit jaar gaat het zeker lukken, denkt Sciarli. Zodra de subsidie binnen is, plaatst SolarAccess de panelen, meer dan 2.000 vierkante meter. ABN Amro verzorgt de financiering. Sciarli hoeft alleen maar zijn handtekening te zetten en zijn dak beschikbaar te stellen; de rest van het geregel wordt hem uit handen genomen. 'Ontzorgen', noemt Sciarli dat.

SnowWorld

Na vijftien jaar wordt hij eigenaar van de zonnepanelen. Gemiddeld wordt een zonnepaneel geacht 25 jaar goed te kunnen functioneren, dus hij heeft straks nog tien jaar nagenoeg gratis stroom. Bij zijn afweging zonnepanelen aan te schaffen speelde dat geen rol, zegt hij, maar het kan toch behoorlijk aantikken. De verwachting is dat stroom de komende jaren aanzienlijk duurder zal worden. De extra heffing op stroom om de omschakeling op duurzame stroom te financieren, stijgt voorlopig elk jaar.

SolarAccess is niet de enige aanbieder van leasepanelen. Vorig jaar kreeg SnowWorld, exploitant van skihallen, publiciteit toen het bekendmaakte zonnepanelen op zijn dak te gaan leggen. Dat gebeurde via een vergelijkbare constructie als die van SolarAccess en ABN Amro, en werd verzorgd door RWE-dochter Indi Energie. En zo, zegt directeur Jasper Houthuijsen van Indi, zijn er nog wel zo'n 5 à 10 bedrijven die ondernemers van panelen voorzien, allemaal met soortgelijke formules: zij nemen het gehannes over en bieden de ondernemer dezelfde of iets lagere energieprijzen.

Luchtfoto van SnowWorld Zoetermeer. Beeld ANP
Luchtfoto van SnowWorld Zoetermeer.Beeld ANP

Ruimte in overvloed

De bedrijven zijn ambitieus. Indi gaat dit jaar subsidie aanvragen voor het plaatsen van 50 megawatt aan zonnepanelen op bedrijfsdaken, die binnen enkele jaren geplaatst zullen worden. SolarAccess plaatste vorig jaar 20 megawatt en verwacht dit jaar 30 megawatt te plaatsen.

Ze hoeven elkaar niet van de markt te drukken: op bedrijfsdaken is ruimte in overvloed. Uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2014 blijkt dat op de daken van bedrijfsgebouwen, scholen, ziekenhuizen en kantoren in totaal ruim 150 vierkante kilometer geschikt is voor zonnepanelen. Dat is tien maal zo veel als eind 2015 aan zonnepanelen waren geplaatst in heel Nederland. Als al die daken zouden worden volgelegd met zonnepanelen, zou daarvan per jaar 20 miljard kilowattuur stroom geoogst kunnen worden. Dat is rond 17 procent van de complete Nederlandse stroombehoefte op dit moment. Meer dan drie maal zo veel als alle windmolens op land vorig jaar produceerden. En dan hoeft er geen vierkante meter landschap te worden opgeofferd voor zonneweiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden