Ondernemers: overheid moet drastisch reorganiseren

DEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn optimistisch gestemd over onze economie. De Nederlandse economie kan weer koploper van Europa worden. Maar dan is wel een drastische reorganisatie van de overheid nodig.

Ook het onderwijs moet flink beter. Dat stellen de twee organisaties in hun maandag gepresenteerde manifest 'Nederland kán winnen' voor de komende kabinetsperiode (2007-2011). De werkgevers wijzen trots op de handelsgeest die ons land van oudsher heeft en het feit dat we als klein land wereldwijd de vijfde investeerder zijn. We hebben een aandeel in de wereldhandel dat vier keer groter is dan op grond van ons inwonertal verwacht zou mogen worden.

Maar het toekomstige kabinet wordt gewaarschuwd door VNO-NCW en MKB-Nederland: geld is er eigenlijk niet voor nieuw beleid. Volgens de ondernemers is lastenverlichting nodig en moet de overheid zelf de broekriem aanhalen.

Wantrouwen

De verhouding die de overheid nu met burgers en ondernemers heeft, wordt volgens VNO-NCW en MKB-Nederland te veel gekenmerkt door wantrouwen. Dat leidt tot een oneindige hoeveelheid regels en vergunningen. Vertrouwen zou juist het uitgangspunt moeten zijn. ,,Van de duizend vergunningsstelsels kan de helft worden geschrapt'', vindt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. ,,In de ziekenhuizen heb je bijvoorbeeld dertien toezichthouders. Dat is een ongelooflijk aantal.''

Een volgend kabinet moet, als het aan de werkgevers ligt, aan het werk met minder ministeries. De ondernemers stellen één ministerie van ruimtelijk beleid voor met daarin VROM en Verkeer en Waterstaat. Wat de economie en arbeidsmarkt betreft kunnen Economische Zaken, Sociale Zaken en delen van Financiën worden samengevoegd. Ook kunnen Binnenlandse Zaken en Justitie in elkaar opgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden