Ondernemers durven weer te investeren

Ondernemers zijn de afgelopen maanden veel optimistischer geworden over de Nederlandse economie. Zij verwachten dit jaar 14 procent meer te investeren dan in 2005....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar gingen ondernemers er nog vanuit dat ze in 2006 geen extra investeringen zouden doen.

Ook elders in Europa bleek woensdag dat de economische opleving doorzet. In Duitsland kwam de indicator voor het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in vijftien jaar. Tegelijkertijd daalde het aantal werklozen met 93 duizend, en groeide de consumentenuitgaven met 2,8 procent. Vrijwel alle nieuwe cijfers vielen beter uit dan verwacht.

De nieuwe cijfers versterken ook de verwachting dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar verder zal gaan verhogen – te beginnen deze maand. Door de hogere economische groei dreigt ook de inflatie verder op te lopen. Een renteverhoging moet de prijsstijgingen binnen de perken houden.

In Nederland, bijvoorbeeld, stegen de afzetprijzen van de industrie in april met 5,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam doordat bedrijven de hogere prijzen die zij zelf betalen voor grondstoffen en halffabrikaten, doorrekenen in hun eigen afzetprijzen. De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die de Nederlandse industrie verbruikt, lagen in april dit jaar 14,3 procent hoger dan in april 2005.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden