Ondernemer wint zaak tegen ING om rentederivaten

ING moet 60 duizend euro terugbetalen aan een ondernemer die een te hoge renteopslag in rekening is gebracht. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het vonnis kan gevolgen hebben voor honderden andere zaken die lopen tegen Nederlandse banken over 'rente-swaps'. Vele kleine ondernemers voelen zich benadeeld door de swaps die hen door de banken in de maag zouden zijn gesplitst.

Beeld ANP

De zaak was aangespannen door het Nijmeegse tandheelkunde- en tandcosmetische bedrijf van Ruud Sewpersad. Hij had in 2008 tegen een variabele rente 3 miljoen euro geleend bij de ING Bank voor de financiering van zijn vastgoed. Voor 2 miljoen euro sloot hij daarbij op advies van de bank een zogenoemde renteswap-overeenkomst voor tien jaar af, omdat werd gevreesd dat door de crisis de rente zou stijgen. Een renteswap is een derivaat, een product naast een echte lening, waarmee de leningnemer zich indekt tegen renteschommelingen.

Renteswap

Bij deze renteswap ruilde hij de lening met een variabele rente voor een lening tegen een vaste rente plus een renteopslag. De bank plaatste daarna de swap weer door in de markt, zodat zij zelf geen risico meer liep. Voor de verkoop van de renteswap aan Sewpersad ontving de ING een provisie. De tandarts kreeg uit alle informatie zoals e-mails en brieven van de ING de indruk dat hij hiermee voor tien jaar exact de kosten kende van de financiering van zijn ING-lening.

Maar dat bleek niet zo te zijn. Niet alleen bleek de swap een kat in de zak te zijn - de rente daalde juist in de jaren na de crisis - maar ook verhoogde ING de opslag eerst van 0,65 tot 0,75 en daarna in volgende stappen tot 1,9 procent. Hiermee wilde ING het kredietrisico op de klant afwentelen. Sewpersad legde zich hier niet bij neer en besloot een zaak aan te spannen bij de rechtbank.

Unieke uitspraak

'Dat de rechtbank de ondernemer in het gelijk stelt en ING Bank dwingt tot schadevergoeding is een unieke uitspraak die een belangrijke precedentwerking kan hebben', stelt Victor Macrae, onafhankelijk financieel adviseur en kenner op het gebied van swaps. In de overweging stelt de rechtbank ook dat Sewpersad niet de gelegenheid had van bank te veranderen, omdat hij in dat geval de door de rentedaling negatief geworden waarde van het derivaat direct met ING Bank had moeten afrekenen.

'Deze uitspraak moet in het licht worden gezien van het probleemdossier rentederivaten, waarin ondernemingen banken aansprakelijk stellen voor de geleden schade van mis-selling van rentederivaten', aldus Macrae. Zo heeft de stichting Renteswapschadeclaim alleen al namens vijfhonderd anonieme mkb-ondernemingen een massaschadeclaim ingediend tegen Rabobank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden