interviewsondernemers in nood

Ondernemen tussen hoop en vrees: ‘Ik werd gebeld door een ambtenaar. Op zondag!’

De eerste noodloketten voor gedupeerde ondernemers zijn geopend. De Volkskrant volgt drie ondernemers die een beroep doen op de steun van het kabinet.

Ingrid Hobbelen. Beeld Sabine van Wechem
Ingrid Hobbelen.Beeld Sabine van Wechem

Wie: Ingrid Hobbelen
Wat: eigenaar winkel in designsouvenirs
Waar: Amsterdam
Verloor bijna al haar klanten en had aanvankelijk geen recht op noodsteun. Inmiddels wel.

Ingrid Hobbelen leeft, zoals veel andere ondernemers, tussen hoop en vrees. Hoewel er misschien meer reden is voor vrees – bijna al haar klanten zijn sinds de coronacrisis verdwenen – neigt haar ondernemershart liever naar hoop.

Vorige week nog werd ze heen en weer geslingerd: eerst kreeg ze te horen dat ze geen recht had op 4.000 euro noodsteun, omdat haar winkel niet tot de categorieën behoort waar de overheid geld voor uittrekt. Om een dag later te vernemen dat ook andere winkeliers aanspraak kunnen maken op de eenmalige uitkering. Die is inmiddels aangevraagd. Nog tien dagen geduld en dan weet ze of ze geld krijgt. Dan duurt het nog een week voor er uitgekeerd wordt. ‘Zijn we toch vijf weken verder.’

Meer goeds: toen ze op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers tegen een probleem liep en daar een mail over achterliet, werd ze vorige week zondag teruggebeld door een ambtenaar. ‘Op zondag! Die heb ik een enorm compliment gegeven’, zegt ze. Het laat zien dat iedereen, overheid, bedrijven en burgers, keihard werken om elkaar door deze crisis te loodsen. Dat biedt hoop.

Maar de vrees is nooit ver weg. Net als veel horeca- en evenementenbedrijven komt Hobbelen met haar winkel in designsouvernirs uit de magere wintermaanden, waarin weinig toeristen langs komen. Deze maanden moeten de reserves normaal gesproken weer worden aangevuld, maar dat gaat nu niet lukken. ‘Dan dreigt voor ondernemers als ik een gure winter’, peinst ze.

Veel is afhankelijk van andere regelingen, zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Die dekt 90 procent van de loonkosten en er komt een opslag van 30 procent om pensioenen, belastingpremies en vakantiegeld te dekken.

‘Dat is prettig, maar uitgestelde aflossingen, rente en belastingen moeten uiteindelijk terugbetaald worden.’ Er dreigt nog steeds een stuwmeer aan uitgestelde betalingen. ‘Als dat straks allemaal tegelijk op je bord komt, loop je alsnog vast.’

Dit is niet alleen haar angst, ook bedrijven in het toerisme, de reisbranche en landbouw zijn sterk seizoengebonden en kunnen niet zomaar overleven zonder vet op de botten. Dat is de vrees die veel ondernemers in deze sectoren nu hebben. Naast de hoop.

Wie: Cor Holtackers en Rinke ’t Hof
Wat: Eigenaars restaurant annex winkel Het Lokaal
Waar: Amersfoort
Verloren 60 procent van hun omzet wegens sluiting van het restaurant

Cor Holtackers en Rinke ’t Hof. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Cor Holtackers en Rinke ’t Hof.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

‘Er is een storing, probeer het later nog een keer.’ Tegen die mededeling van de Rijksoverheid was vorig weekend geen refresh-knop opgewassen, merkten ze in Amersfoort. En toen het maandagochtend dan eindelijk lukte om het digitale noodloket te bereiken, bleken Cor Holtackers en Rinke van ‘t Hof helemaal niet voor de 4.000 euro noodsteun in aanmerking te komen. Hun restaurant annex winkel staat onder de verkeerde code ingeschreven in het handelsregister - als markthal. Wisten zij veel, toen ze zich tien jaar geleden aanmeldden bij de KvK.

Afgelopen vrijdag volgde de tweede tegenslag. De looncompensatieregeling (NOW), waar ze reikhalzend naar uitkeken, is niet op hen van toepassing. Omdat ze sinds de gedwongen sluiting van hun restaurant hard hebben gewerkt om de inkomsten uit de winkel te verhogen, is hun omzet nauwelijks gedaald. Het probleem is alleen: van wat ze in de winkel verdienen, houden ze veel minder over.

En zo kan het dus dat de ondernemers met 11 duizend euro verlies steeds die ene uitzondering lijken te worden op de regel. Vrijdagmiddag hebben ze hun 22 flexkrachten op non-actief gesteld. Iets wat ze zo nadrukkelijk níet wilden. ‘We hebben een hecht team en ik realiseer me dat het voor sommigen een enorme impact heeft dat ze nu geen salaris krijgen’, zegt Holtackers. ‘Ik kan er niets tegen doen, maar het neemt niet weg dat ik me verantwoordelijk voel.’

De komende drie maanden zullen ze nog wat harder moeten werken, voor nog wat minder geld. Ze zijn al zeven dagen per week open en beginnen nu ook een boodschappenservice. Om de kosten te drukken, is de schoonmaker naar huis gestuurd, die nemen ze nu voor eigen rekening.

Het zijn lange intensieve dagen, dat zeker. Maar eigenlijk wordt het pas zwaar als ze ’s avonds thuiskomen, de tv aanzetten en daar aan de talkshowtafels de ene na de andere crisis aangekondigd zien. Toch proberen ze zich er niet gek door te laten maken. Want het is uiteindelijk allemaal ruis. ‘Niemand kan in de toekomst kijken, daarom kijken wij per week hoe we het doorkomen.’

Wie: Berenice van Leer
Wat: freelance zangeres
Waar: Amsterdam
Verloor haar volledige inkomen door geannuleerde optredens.

Berenice van Leer.  Beeld Klaas Jan van der Weij
Berenice van Leer.Beeld Klaas Jan van der Weij

Of ze de gemeente alsjeblieft niet wil bellen, die heeft het al zo druk. Dat staat op de ontvangstbevestiging die zangeres Berenice van Leer vorige week vrijdag ontving op haar aanvraag voor de bijstand. Dus wacht ze sindsdien geduldig af. Al zit ze vol met vragen over de zogenoemde Tozo-regeling. Wanneer krijgt ze uitbetaald? Hoe zit het na 1 juno, de einddatum van de noodmaatregelen?

De gemeente Amsterdam ‘probeert’ binnen vier weken te beslissen over haar aanvraag, staat in de brief. Hoewel Van Leer er vertrouwen in heeft dat alles op alles wordt gezet om die belofte in te lossen, wekt dat woordje ‘proberen’ wel wat argwaan. ‘Het is een gigantische taak om dit in goede banen te leiden. Er zijn duizenden mensen die een aanvraag hebben gedaan, en het is voor iedereen nieuw. Ik hoop gewoon dat ze het kunnen waarmaken.’

Ondertussen nadert de datum waarop Van Leer haar huur moet betalen. 610 euro is ineens veel als je niets verdient. Van de woningbouwcorporatie mag ze de betaling uitstellen, evenals de afdracht van haar belasting en btw. ‘Maar ik wil niet meteen allemaal regelingen en leningen aanvragen’, zegt Van Leer. ‘Want uitstel betekent geen afstel, en ik weet niet of ik straks in juli of augustus wel weer geld heb.’

Dus snijdt ze nog wat verder in haar uitgaven. Het Aids- en Lilianefonds moesten het ontgelden. Van dat geld kan Van Leer toch weer een keer boodschappen doen. En vooruit, die quarantaine heeft één voordeel: ‘als je thuiszit, kun je geen geld uitgeven. ’

DE VOLKSKRANT VOLGT GEDUPEERDE ONDERNEMERS

Ingrid Hobbelen heeft een zaak heeft in designsouvenirs. ‘Al mijn klanten zijn verdwenen’.

Zangeres Berenice ging van uitverkochte concertzalen naar het bijstandsloket.

In afwachting van overheidssteun proberen ondernemers Cor Holtackers en Rinke ‘t Hof te ‘overleven’.

Dit is het pakket aan noodmaatregelen waarmee het kabinet de economie overeind wil houden.

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden