Onderhandelingen met Griekenland laveren tussen afgrond en akkoord

De slotonderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters laveren tussen afgrond en akkoord. De crediteuren eisten woensdag verdere bezuinigingen en hervormingen die door Athene als 'armageddon' werden afgeserveerd. Ook vannacht kwamen de Griekse premier Tsipras en de belangrijkste geldschieters er niet uit. Om 9.00 uur wordt verder gepraat.

Beeld ap

Bij de onderhandelingen in Brussel zaten woensdagavond laat behalve Tsipras ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem aan tafel. Onduidelijk is of er vorderingen zijn gemaakt, en zo ja welke.

De bedoeling is om straks de gesprekken te hervatten, voorafgaand aan de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Die begint om 13.00 uur.

Eerder werd woensdagavond al krap een uur vergaderd door de Eurogroep, omdat voorafgaand overleg tussen de hoofdrolspelers geen resultaat had opgeleverd.

'Ik blijf streven naar een oplossing', zei Dijsselbloem na de vergadering. Over de kansen op succes liet hij zich niet uit.

Dossier Griekenland

Lees alles over de moeizame onderhandelingen met Griekenland in ons uitgebreide dossier.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem begroet de voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker. Beeld Reuters
Een man zit in een winkel in Athene , terwijl in Brussel de onderhandelingen over het Griekse aanblijven in de euro doorgingen. Beeld ap

Ongewenste wending

Het uitblijven van een doorbraak woensdag was een nieuwe ongewenste wending in het al vijf maanden voortslepende onderhandelingsdrama tussen Tsipras en zijn geldschieters (eurolanden en IMF). Afgelopen maandag gloorde er eindelijk hoop toen Tsipras een 'alomvattend' saneringsplan presenteerde tijdens een speciale topontmoeting van de regeringsleiders in de eurozone. Juncker zei toen 'ervan overtuigd te zijn' dat deze week een deal wordt bereikt, Dijsselbloem sprak over een 'stap in de goede richting'. Bondskanselier Merkel waarschuwde dat er nog 'ongelooflijk veel werk' moest worden verzet.

Na doorrekening van het Griekse plan door de geldschieters werd het op substantiële onderdelen te licht bevonden. Zo moet de herziening van het btw-stelsel zeker 500 miljoen meer opleveren, moet de besparing op de pensioenen (1,8 miljard) harder worden ingevuld en dient er 200 miljoen meer op Defensie te worden bezuinigd. Om de economie minder te schaden, dringt vooral het IMF aan op een mildere verhoging van de winstbelasting. In Athene noemden woordvoerders van regeringspartij Syriza de aanvullende eisen 'absurd'. Tsipras vroeg zich af of zijn crediteuren wel een deal willen.

Een zes uur durend overleg tussen Tsipras, Juncker, Dijsselbloem, Draghi en Lagarde bracht de partijen niet tot elkaar. Sommige Financiënministers lieten hun frustratie daarover publiekelijk blijken, zoals de Slowaakse bewindsman Kazimir die zich cynisch afvroeg hoeveel Eurogroepen en Eurotoppen er nog nodig zijn.

Enkele uren na het geplande Eurogroep-overleg op donderdag, komen alle Europese leiders bijeen voor hun reguliere zomertop. Die bijeenkomst kan vannacht of vrijdag wordt voortgezet in nieuw topoverleg over Griekenland.

Op 1 juli loopt het huidige financiële hulpprogramma voor Griekenland af. Zonder akkoord over verlenging ervan - gekoppeld aan hervormings- en bezuinigingseisen - loopt Athene de nog resterende 7,2 miljard euro in dat programma mis, geld dat het hard nodig heeft om het IMF en de ECB af te lossen. Dan dreigt een faillissement, mede omdat de ECB zonder programma de geldkraan naar de Griekse banken moet dichtdraaien. Een Grexit (vertrek uit de eurozone) lijkt dan onvermijdelijk.

De Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel. Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden