Ondanks staatslening forse bonus voor top Leaseplan

Het driekoppige bestuur van autoverhuurder Leaseplan heeft ondanks een garantie van de staat in 2010 een forse bonus ontvangen. Leaseplan heeft op dit moment 5 miljard euro geleend waarvoor de Nederlandse overheid garant staat. De politieke partijen PVV, PvdA en CDA reageren verbolgen op de nieuwe bonussen bij de door de staat geholpen instelling.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen
Elektrische auto's van Leaseplan. Beeld anp
Elektrische auto's van Leaseplan.Beeld anp

Leaseplan wil geen details bekendmaken over de hoogte van de jaarbonussen. De drie directeuren verdienen aan vast salaris en jaarbonussen samen 2,9 miljoen euro. Ook krijgen de drie bestuurders een langetermijnbonus van 300 duizend euro en een pensioenbijdrage van 300 duizend euro.

Leaseplan heeft een bankvergunning en zegt dat de jaarbonussen voldoen aan de zogeheten code banken. In deze code is vastgelegd dat banken als Leaseplan maximaal een jaarsalaris aan bonussen mogen uitkeren.

Maatschappelijk draagvlak

In de code is echter ook bepaald dat een bonus alleen gegeven kan worden als er 'maatschappelijk draagvlak' is. Volgens oud-bankier en opsteller van de code Cees Maas had deze passage voor ING reden moeten zijn af te zien van de bonus. Topbestuurder Hommen van ING leverde zijn bonus pas in na publieke ophef.

Volgens Leaseplan is deze passage in de code echter geen reden om af te zien van een bonus. 'De code is vooral bedoeld om de financiële stabiliteit van instellingen te verzekeren. Het publieke vertrouwen wordt in dat licht meegewogen en brengt Leaseplan tot de conclusie niet af te zien van de variabele beloning.'

Cultuuromslag ver te zoeken
Kamerlid Roland van Vliet van de PVV betreurt de bonus bij Leaseplan zeer. 'Het is een extra signaal dat de cultuuromslag bij de banken ver te zoeken is en opnieuw reden om met de Kamer te spreken over wettelijke verankering van de code banken.'

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan van Van Vliet waarin werd gevraagd alle bonussen bij financiële bedrijven voor 100 procent te belasten. Het kabinet moet nog aangegeven hoe het aan deze motie uitvoering wil geven.

Kamerlid Ronald Plasterk van de PvdA noemt de bonus bij Leaseplan idioot. 'Het is een illustratie dat

zelfregulering van de banken niet werkt', zegt hij. 'Het wordt tijd om in wetgeving vast te leggen dat een bonus van bijvoorbeeld 20 procent het maximum moet zijn. Het is duidelijk dat we op korte termijn opnieuw met de Kamer moeten discussiëren over hoe we de uitwassen met bonussen kunnen aanpakken. Anders gaat het volgend jaar opnieuw mis.'

Als eerste
Leaseplan had in 2008 en 2009 grote moeite om geld op te halen bij investeerders. Het bedrijf uit Almere besloot vervolgens als eerste een beroep te doen op de garantieregeling van de Nederlandse staat. Bij deze regeling leent het bedrijf zelf geld, maar staat de staat garant, mocht Leaseplan failliet gaan.

Leaseplan leende in totaal 6,5 miljard euro via deze garantieregeling, waarvan 1,5 miljard euro inmiddels is afgelost. De staat heeft voor deze regeling vorig jaar een vergoeding van 59 miljoen euro van Leaseplan ontvangen. Naast Leaseplan hebben ook SNS, ING, NIBC en Fortis Nederland gebruikgemaakt van de garantieregeling. SNS, ING en Fortis (tegenwoordig ABN Amro) hebben hun bonussen al ingeleverd. NIBC maakt pas 29 april bekend of het bonussen uitkeert.

Leaseplan is in handen van het Duitse autobedrijf Volkswagen en de Duitse investeerder Friedrich von Metzler. Deze investeerder nam in 2010 het belang over van het Arabische staatsfonds van Abu Dhabi.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden