Ondanks continue klaagzang excelleert Nederland in zorg

De kwestie

Dertig jaar geleden werd welvaart afgemeten aan een dubbele hamburger met smeltkaas, uitjes en een blaadje sla. Het blad The Economist lanceerde in 1986 de zogenoemde Big Mac-index, waarmee kon worden vergeleken hoe lang per land moest worden gewerkt om de bekendste snack van McDonald's te kunnen kopen. Nederland was ineens genezen van de Hollandse ziekte en dokter Ruud Lubbers mocht tot verrassing van de natie 'zijn karwei afmaken'. Big Maconomics stupid.

De Big Mac-index als koopkrachtvergelijker is er nog steeds. Een Nederlander met een modaal inkomen moet 8 minuten werken om een Big Mac te kunnen kopen. Dat is één minuut langer dan een Zwitser, maar weer één minuut korter dan een Brit. Een Amerikaan moet er 11 minuten voor werken, een Spanjaard 17 minuten en een Zuid-Afrikaan 44 minuten.

Alleen is de Big Mac door de babyboomers nu verguisd. Zij zijn vooral met hun gezondheid bezig. PwC (accountants en financiële adviseurs) heeft daarom een alternatief bedacht: de heupindex. Die vergelijkt het gemiddeld aantal uren dat een inwoner van een bepaald land moet werken om een heupprothese te kunnen bekostigen. In Nederland is dat gemiddeld 304 uur (acht weken). In Groot-Brittannië 507 uur en in de Verenigde Staten zelfs 1.126 uur. De Amerikanen hebben dus bijna vier keer zo veel werkuren nodig om zich uit eigen zak een heupoperatie te kunnen veroorloven.

Ondanks de continue klaagzang excelleert Nederland in zorg. Dinsdag meldde de Volkskrant dat Nederland volgens de Euro Health Consumer Index het hoogst scoort op kwaliteit en klantvriendelijkheid in de zorg. Nederland is vooral goed in zorg die de levenskwaliteit aanzienlijk verbetert. Een heupprothese voegt vier jaren in goede gezondheid toe aan een mensenleven. Qaly's, Quality-adjusted life years, noemt de Wereldgezondheidsorganisatie dat. En dat blijft niet beperkt tot de heupoperatie. Hetzelfde geldt voor knieprothesen.

In geen land ter wereld is een keizersnede zo snel verdiend als in Nederland. Voor het betalen van een staaroperatie moeten Nederlanders 42 uur werken. Britten zijn daar twee keer zoveel uren aan kwijt en Amerikanen vier keer. In veel ontwikkelingslanden kost een staaroperatie een jaarinkomen.

Juist nu de kosten van de zorg door de vergrijzing zo snel toenemen, heeft Nederland het systeem het best op orde. De kosten van medische ingrepen zijn relatief laag in Nederland.

Nederlanders geven van het totale zorgbudget het minste geld uit aan directe genezing (medicijnen en behandelingen) en het meeste aan langdurige zorg, zoals hulp aan ouderen en gehandicapten. 'Dat laatste is vier keer zoveel als Spanje en 70 procent meer dan Groot-Brittannië, terwijl onze totale zorgkosten niet hoger zijn', aldus PwC.

Wie voor vandaag de uitslag voorspelt, zou eigenlijk naar de heuponomics moeten kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.