tata steel Thyssenkrupp fusie

Onafhankelijke positie van Tata Steel Nederland kan alsnog een breekpunt worden voor staalfusie

Tata Steel. Beeld Arie Kievit
Tata Steel.Beeld Arie Kievit

De onafhankelijke positie van Tata Steel Nederland kan alsnog een breekpunt worden voor de staalfusie van Tata Steel Europe en het Duitse ThyssenKrupp. Tekin Nasikkol, een van de commissarissen van het Duitse concern, noemt de onafhankelijke positie die Tata Steel in IJmuiden voor zichzelf heeft bedongen ‘niet aanvaardbaar’.

Daarmee lijken er toch weer nieuwe, en geduchte klippen op te doemen voor die fusie waarover al meer dan een jaar wordt onderhandeld. Een maand geleden nog maar kreeg Tata Steel Nederland van het Indiase moederconcern de garantie dat het zijn grote onafhankelijkheid in de aanstaande fusie niet hoeft op te geven. Tata Steel Nederland (het voormalige Hoogovens) heeft een eigen raad van commissarissen die onafhankelijk besluiten kan nemen.

Tata Steel Nederland zou een ‘volledig geïntegreerd bedrijf’ blijven, wat wil zeggen dat niet hele afdelingen kunnen worden gesloten. De garantie werd toen gezien als het wegnemen van een belemmering voor de fusie.

Maar nu lijken die garanties juist problemen te veroorzaken. ‘We accepteren niet dat alleen wij hier in Duitsland aansprakelijk worden voor de risico’s van de samenwerking, en dat de hele Nederlandse unit zijn verantwoordelijkheid ontloopt’, zei Nasikkol tegen persbureau Reuters. Volgens het persbureau vergadert Thyssens raad van commissarissen op 12 april over de aanstaande fusie.

Ook de vakbonden zijn nog lang niet klaar met de fusie. De Duitse vakbonden kregen vorige maand een garantie op fabrieken en banen tot 2026. De Nederlandse vakbonden zijn zo ver nog niet. Het kan nog wel een paar maanden duren, zei bestuurder Peter Boeseken van de CNV tegen Reuters.

Een fusie zou van Tata Steel Europe en ThyssenKrupp na ArcellorMittal het op één na grootste staalconcern in Europa maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden