Omzetgroei Philips raakt uit zicht nadat winst is gekelderd
De jaarcijfers van 2014 die Philips dinsdag publiceerde, waren nog slechter dan beleggers hadden verwacht. De omzet daalde met 3 procent naar 21,4 miljard euro, de winst met tweederde tot 411 miljoen. De winst zou helemaal zijn weggevaagd als de belastingafdracht niet flink omlaag was gegaan. De beurskoers zakte 5,9 procent, waarmee Philips de loser van het Damrak was.
Door de duik in de prestaties lijken de groeiplannen voor 2016 al niet meer haalbaar. Philips dacht eerder in 2016 een omzetgroei van 4 tot 6 procent te kunnen realiseren, met een winstmarge van 11 à 12 procent. Die doelen worden volgens bestuursvoorzitter Frans van Houten nog niet losgelaten, maar lijken wel uit het zicht verdwenen. 'We lopen achter en we voorzien geen magische verbetering', stelde hij.
Van Houten zei geen persoonlijke consequenties te trekken uit de slechte prestaties. 'Ik blijf', stelde hij. 'Ik heb altijd gezegd dat de hervorming van ons bedrijf een marathon is en geen sprint. We zijn nog niet klaar.' Ondanks de tegenvallers verlegt Philips zijn koers niet, benadrukte Van Houten. 'We nemen de juiste maatregelen en houden koers.'
Verkoop lichtdivisie
Philips bereidt een opsplitsing voor die neerkomt op de verkoop van zijn lichtdivisie. Pijnlijk voor Philips is dat de grote tegenvallers juist kwamen uit de activiteit waar het de toekomst mee in wil: de medische apparatuur. Dat kwam ten dele doordat de fabriek in het Amerikaanse Cleveland werd stilgelegd omdat die er maar niet in slaagde zijn kwaliteitsproblemen op te lossen. Bovendien viel de ontwikkeling van de economie in China en Rusland flink tegen.
De omzet bij Healthcare daalde met 4 procent, en de winstgevendheid halveerde ruimschoots. Bij de lichtdivisie was het niet beter. Ook daar daalde de omzet met 4 procent en ook daar halveerde de winstgevendheid. Alleen met Consumer Lifestyle gaat het goed. De omzet steeg 3 procent, de winstgevendheid ging van 10,5 procent naar 12,1 procent van de omzet. De schulden liepen flink op, van 15,2 miljard euro naar 17,4 miljard. Het eigen vermogen kromp juist, waardoor de financiële positie verslechterde.
Ook de grote concurrent Siemens meldde tegenvallers bij de verkoop van medische apparatuur. Ziekenhuizen vervangen vooral oude apparatuur en dat levert minder op.