Omzetcijfers van winkeliers blijken lager dan verwacht

Winkeliers hebben in het eerste kwartaal aanzienlijk minder verkocht dan aanvankelijk was aangenomen. In plaats van een omzetstijging van 1,9 procent in de eerste drie maanden, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu een afname van 0,1 procent geregistreerd....

De relatief forse neerwaartse bijstelling schrijft het CBS hoofdzakelijk toe aan nieuwe gegevens over februari en maart. Daarnaast hanteert het CBS sinds januari een nieuwe onderzoeksmethode die gedetailleerdere data oplevert.

De neerwaartse aanpassingen komen vooral voor rekening van de winkeliers die niet-voedingsmiddelen verkopen. Die vormen met driekwart het grootste deel van de detailhandel. In deze non-foodsector is de omzet in het eerste kwartaal met 1,2 procent afgenomen. Eerder had het CBS een groei van 1,4 procent becijferd. Deze betrekkelijk forse wijziging komt vooral voor rekening van het effect van de dataverstrekking door de kleine middenstanders, zegt statistisch onderzoeker Ron Duijkers. Die categorie is goed voor 40 tot 45 procent van de omzet in de non-foodsector.

De eerder gepubliceerde omzetgroei over februari van 3,2 procent werd herzien tot 1,5 procent. De destijds berekende omzetdaling van 0,6 procent over maart kwam nu op 4,6 procent uit. In april hebben winkeliers 1,1 procent minder omzet binnengehaald dan in dezelfde maand vorig jaar.

In april vielen vooral de verkopen van niet-voedingsmiddelen terug. De non-foodsector kreeg een omzetdaling van 4 procent te verwerken. Woninginrichters incasseerden een omzetdaling van 6,2 procent en doe-het-zelfzaken gingen 7,9 procent terug. Middenstanders in de consumentenelektronica boekten een omzetvermindering van 4,5 procent.

De cijfers kan de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) niet bevestigen, omdat de leden dergelijke data niet aan de raad verstrekken, aldus een RND-woordvoerster donderdag. Wel is duidelijk dat de middenstanders merken dat de economie niet goed draait. 'De huizenmarkt is ook niet best. Onze leden melden dat er minder wordt geklust.'

'De zaken van de middenstanders gaan niet extreem slecht, maar we zitten in een moeilijke periode', erkent Joep Rats, MKB-secretaris economische zaken. De winkeliers zijn ervan overtuigd dat straks de omzet aantrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden