Omvang banenverlies Rabobank verrast bonden

De vakbonden zijn geschrokken van het grote aantal banen dat Rabobank de komende jaren extra wil schrappen bij het hoofdkantoor in Utrecht.

Beeld anp

CNV-bestuurder Sandra Hendriks liet weten 'onaangenaam verrast te zijn'. Haar collega Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance zei vrijdag ook dat het tijdstip van de aankondiging, op de vrijdagavond, verbazing wekte. Reinier Castelein van De Unie sprak vrijdagavond in Nieuwsuur van 'de zoveelste verrassing die Rabobank voor ons heeft. Het begint gebruikelijk te worden'.

Rabobank meldde 1000 tot 2000 banen te willen schrappen bij het bestuurscentrum in Utrecht. Dit banenverlies komt bovenop de 8000 banen die de bank de komende jaren wegstreept bij de lokale kantoren.

Signaal
Opmerkelijk is ook de ruime bandbreedte in de aankondiging. Volgens Veenhuizen 'wil Rabobank kennelijk een signaal afgeven, maar waarvoor is nog onduidelijk. Gaat het nog slechter dan gedacht bij de bank of willen ze zeggen dat ze er alles aan doen om boven Jan te komen?'

Rabobank brengt maandag zijn ledencertificaten naar de beurs. De Unie vermoedt een verband met de aankondiging van vrijdag. 'Als je de lasten verlaagt, kun je de certificaten meer waard laten zijn. Ik heb de indruk dat de timing uitermate handig is', aldus Castelein in Nieuwsuur. Hij vindt dat 'de werkvloer betaalt voor de schade die aan de top wordt veroorzaakt'.

Geschrokken
Beide bonden lieten weten dat ze er wel van uitgingen dat de reorganisatie bij de lokale kantoren ook gevolgen zou hebben voor het hoofdkantoor in Utrecht. Maar het genoemde aantal lijkt nu wel erg hoog. 'Ik ben geschrokken', zei Hendriks.

De CNV-bestuurster zei wel tevreden te zijn over het sociaal plan dat eerder voor de 8000 mensen bij lokale kantoren is afgesproken en nu ook voor de nieuwe ontslagen zal gelden. 'Het is een mooi sociaal plan, waarbij goede afspraken zijn gemaakt over begeleiding van werk naar werk. Daar maakt Rabo ook werk van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden