Omstreden zzp-wet weer opgeschort

Een omstreden wet die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ongunstig heeft uitgepakt, blijft zeker tot 1 juli 2018 opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat besloten.

Foto anp

De zogenoemde wet DBA was na felle kritiek al tot 1 januari 2018 opgeschort. Veel opdrachtgevers vinden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp'ers opdrachten mislopen.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en zzp'ers geen boetes of naheffingen krijgen als de zzp'er feitelijk werkt alsof hij een werknemer zou zijn. Fraude wordt wel aangepakt.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp'ers en werknemers. Daarmee wilde het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Tegenstanders van de nieuwe wet vinden dat de huidge arbeidswetgeving niet meer past bij de manier waarop opdrachtgevers en zzp'ers werken. Wiebes wil hun meer tijd geven zich aan te passen aan de wet.

Lees ook:

De valse romantiek van het zzp-bestaan

Hoewel je ze in bijna elk koffietentje kunt aantreffen, weet de gemiddelde Nederlander weinig over het leven van de 1 miljoen zzp'ers. Dat leidt tot scheve verhoudingen én slecht beleid, betoogt Franka Hummels.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.